Intressant med adoptivbarn från Gambia

Hörde denna nyhet i morse i ekot och mina främlingsfientliga spekulationer slog till direkt. Enligt en ”Lennart Svensson” som påstår sig känna familjen väl och som kommenterat på SR´s sajt. Så handlar det om en Gambisk kvinna som adopterat sin systers dotter till Sverige 2007. Den adopterade flickan har blivit ”oregerlig” i sverige och mostern (adoptivmamman) ”brutit ihop” två gånger. Därför har flickan skickats tillbaka till Gambia till biologiska fadern och satt på internatskola. Detta tycker inte ”Lennart Svensson” är någonting konstigt och skäller på Sveriges Radio för att de inte lämnar hela bilden. Han tycker inte det är konstigare än om någon skickar sin avkomma till en normal privatskola och inget att bråka om.

Moderatorn på SR´s sajt anser att ”Lennart Svensson” lämnat för mycket uppgifter som kan identifiera flickan och har således tagit bort de uppgifter jag angivit ovan. Jag funderar på varför mamman ansett det bättre att skicka ungen till Gambia än att låta de social myndigheterna ta hand om henne? Hoppas det inte handlar om det vanliga att hon blivit skickad till nån muslimskt ”internat” för att omprogrammeras från det förhatliga västerländska tänkandet – på skattebetalarnas bekostnad. Det är ju inte så ovanligt.

Men jag håller med ”Lennart Svensson” att alla fakta borde läggas fram. Om det är som han påstår att myndigheterna totalt skitit i barnet och adoptivföräldrarna räddat henne från att ta skada (på riktigt alltså, inte nåt islamskt skit) genom att skicka henne till hemlandet så är det illa.

DN SvD

Annonser

19 svar to “Intressant med adoptivbarn från Gambia”

 1. Lennart Svenbsson Says:

  Det handlar inte om något islamskt skit. Flickan bor nu hos sin biologiska far i ett av mostern och hennes man inköpta hus , i en privatskola som bekostas från Sverige. Han har dessutom sänt ner en skåpbil som kan bidra till försörjningen. Systern dog och fadern hade vid tillfället svårt att ta hand om barnet, vilket han inte har nu, vilket föranledde adoptionen.
  Vad vore naturligare än att hon hamnar i en bekväm omgivning med sin biologiska far och släkt.

 2. Varg i Veum Says:

  Tack för info Lennart, antar att media vill få detta till det som hände den ryska ungen som skickades tillbaka till Ryssland.

  Lite väl drastiskt och lättvindigt att ta till adoption kan jag tycka. Men då är det väl bara att avsluta adoptionen (om man nu kan göra det? eller så får han adoptera tillbaka henne) så att den biologiske fadern får tillbaka sin dotter.

 3. anna Says:

  Oavsett bakgrunden till just denna adoption (släkting som adopterar systerdotter eller annat, jag går inte mer på detta fall, eftersom jag inte har alla fakta) så betyder adoption just att man upptar ett barn *som sitt eget*. Man lämnar inte tillbaka ett adopterat barn, lika lite som man lämnar tillbaka ett ”egentillverkat” barn på BB.

  Man kan inte ångra en adoption.

  Det man kan göra, det är att bestämma sig för att *inte* adoptera, naturligtvis tidigare i processen, som består bl a av social hemutredning, polisundersökning, referensinsamlande.

 4. Varg i Veum Says:

  Det skulle vara intressant att få veta hur myndigheterna hanterat denna adoption. Har den ens gått via några seriösa instanser?

 5. anna Says:

  Det vet ju inte jag, förstås, men Adoptionscentrum (AC) har lång erfarenhet och de, liksom andra svenska organisationer, nagelfar ansökningarna, *efter* att socialtjänsten gjort sin bedömning. I den utredningen ska det finnas utdrag ur polisregistret, läkarundersökningar, referenser från arbetsliv och umgängeskrets, de sökande ska också skriva långa brev gällande tro/livsåskådning, livssyn, intressen, framtidsplaner …

  Man ska också ha gått diverse föräldrakurser för att diskutera diverse frågeställningar gällande barn från andra länder (hur hanterar man att ens dotter eller son kanske blir utsatt i skolan pga annan hudfärg eller ev handikapp).

  Har varit med om en sådan process och har svårt att förstå att någon kan ”slinka genom” det nätet och få sin adoptionsansökan godkänd, om man inte är utredd på bredden och tvären.

 6. anna Says:

  Varför blev det radbrytning efter varje ord nu?

 7. Varg i Veum Says:

  Kanske nåt hos din webläsare? här ser dina inlägg normala ut.

 8. Lennart Svensson Says:

  Barnet befinner sig tillfälligt hos fadern, så fort läget stabiliserats så har de för avsikt att ta henne till Sverige igen.
  Men under de rådande omständigheterna som rådde fanns ingen annan utväg. Det är eller har aldrig varit fråga om upphävande av adoption, det handlar om ett systerbarn som de tog hand om när modern ( systern) dog.

 9. Johan Says:

  -”EN händelse rörande den svenska adoptivflickan i Gambia ska utredas, men kan inte berätta vad det gäller för händelse. – Vi har ställt en fråga till Gambia om ett visst förfarande är straffbart enligt gambisk lag” säger man.http://www.dn.se/nyheter/sverige/adoptivdotter-skickades-tillbaka-1.1122477
  Ska vi gissa att hon just nu gifts bort som 13-åring. sedan kommer hon och nye mannen hit till oss i Sverige som får försörja hans familj också.

 10. Lennart Svensson Says:

  Johan , du är allt bra dum i huvudet, sluta tänk ,läs innantill .

 11. anton Says:

  surt för media att sanningen kommer fram.
  I medias framställning ser man en hjärtlös svensk familj som tröttnat på sitt adopterade och sänt tillbaka.

  fattar inte korkskalarna att allt dom skriver ifrågasätts eftersom dom i allt vränger och döljer sanningen.

 12. 3pa2 Says:

  Varför benämns flickan som svensk? Hon är från gambia och har endast varit här i landet i 2 år?

 13. anna Says:

  Hon är svensk medborgare och det räcker ju. Eller tänker du ”hon är inte etnisk svensk”? Vad är etnisk svensk, undrar då jag.

 14. 3pa2 Says:

  Anna: När det står ”svensk flicka” läses och tolkas det lätt som att ett barn adopteras till ett svenskt par utan koppling till Gambia för att uppfostras svenskt. Men det är ju inte så i detta fallet.
  Läses man närmare och ser att barnet är från Gambia och tagits hit av en släkting för att sedan återbördats till sin pappa i Gambia blir ju bilden en helt annan. Alla barn mår bäst hos sina rötter bland sina rötter. Särskilt som hon endast vistas här så kort tid.
  Det enda man nu kan reagera på är väl om hennes försörjning sker på svensk skattebekostnad.

 15. Varg i Veum Says:

  Etnisk svensk är motsvarigheten till vilken etnicitet som helst. t.ex. en thailändare har thailändsk etnicitet, en kines har kinesisk etnicitet osv. För att förstå vad ordet etnicitet innebär så måste det sättas i relation till någonting annat. Då kan man kolla i nationalencyclopedin eller som här på Wikipedia:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Etnicitet

  Men ta en lugnande tablett först för där finns ord som ”kultur” och ”beteende” och….håll för ögonen nu: GENER!!! nu kan du öppna dem igen 😉

  Själv väljer jag att tro att gener har mindre betydelse för en person i en etnicitet än den sociala normen i ett samhället. (Även om vissa antirasistgrupper har uttryckt missnöje över att de flesta mediciner är anpassade för den vite mannens fysiska konstitution.)
  Jag tillhör extremisterna som tror att olika länder/samhällen har olika sociala normer som formar människan socialt i dessa.

 16. anna Says:

  Med risk för att verka en smula tjatig, men Varg i Veum, just Wikipedia är kanske inte den mest tillförlitliga källan man kan åberopa, vare sig det gäller begrepp som etnicitet eller något annat.

  Jag tar nu inte illa upp och får inte någon chock av ditt svar ;-), men jag tycker att väldigt många svänger sig med uttryck som just ”etnisk svensk” utan att ha funderat så väldigt mycket på vad de menar. Påfallande många mumlar om ”de där”, som alltid är några andra utanför den egna byn, gruppen, samhällsklassen, har ett annat medborgarskap osv osv.

  F ö har jag studerat diverse olika humanistiska discipliner, däribland etnologi, så nog känner jag till olika kulturella koder. Men tack för ditt svar.

  En trevlig onsdag önskar jag dig

 17. Lennart Svensson Says:

  Du kan vara lugn, alla kostnader i Gambia betalas av adoptionsföräldrarna. Hus, skola bil rubbet.

 18. Anonym Says:

  De adopterade flickan, hon har varit här i två år, hon skickas tillbaka, och sen ska hon tillbaka till Sverige igen??? Det är ju bra lennart att vi inte behöver betala hennes vistelse i Gambia men vi kommer få betala hennes förstörda psyke!

  Tycker det är bra att det här kom upp, stackars flicka!

 19. Statistik 2010 för Varg i Veum. « Varg i Veum Says:

  […] The busiest day of the year was June 15th with 1,077 views. The most popular post that day was Intressant med adoptivbarn från Gambia. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: