Sakta kokar vi grodor – sharia i Sverige

Då har sharia gjort sitt intåg i all tysthet. Det där om lika lag för alla blev precis så sant som alla ”konspirationsteoretiker” sa att det skulle bli. Muslimsk man dömd – i svensk domstol – att betala 2 miljoner (700 guldmynt) till sin fru som skiljer sig ifrån honom. Helt enligt sharialagen, svensk lag kan användas på de andra. Fundamentalistiska muslimer kan ha en egen tycks man resonera. Så var det med ”lagen ska gälla alla likvärdigt” Det finns folk och sen finns det folk.

SR DN

Annonser

15 svar to “Sakta kokar vi grodor – sharia i Sverige”

 1. Tom Alberts Says:

  Han hade inte varit här i två år och därför dömde domstolen enligt lagen i hans ursprungsland. Men som du ser orsakade domstolens beslut vånda.
  Det var intre alls i all tysthet. Tvärtom uppmärsammades fallet i svensk press.
  Och det handlar inte om sharialagar eller ej – det handlar om tillämpligheten av utländska lagar för de som helt nyligen har kommit till Sverige.
  Men som vanligt vinklar du dina referat så de passar in i din och vissa andras okunnigas syn på det svenska samhället. Jag funderar på att kalla dem för trasproletariatet.

  Efter alla år i Sverige borde du veta att svenska domare oftast följer lagtexten och inte deras egen övertygelse. Det är jag stolt över som svensk och europé. Kanske har du som invandrare en annan syn på hur de svenska domstolarna bör döma? Det är inte domarna som skall lagstifta utan vår Riksdag.

  Dessutom är hemgifte inte begränsat till muslimska länder.

  Av flera skäl ställer jag mig mycket tveksam till att blanda in andra länders lagar i vår rättskipning.

 2. Tom Alberts Says:

  Rättning, mitt inägg var till Saktar och inte till Vargen.

 3. Varg i Veum Says:

  Du borde läsa artikeln jag länkar till. Det här var inte första gången man dömde efter invandrares hemlands lagar/traditoner. Men det var första gången jag sett det (via twitter)

  Få se nu, du anser, likt lagen, att det finns en gräns där invandrare inte är ”svenskar” så då behöver man inte tillämpa svensk avtalstradition (eller vad man ska kalla det)? DÅ spelar kulturen roll helt plötsligt, aldrig annars? De är alltså inte svenskar i ansvarsfrågor (som kan verka menligt på dem) endast i rättighetsfrågor?

  Hela grejen med seden om att mannen ska betala kvinnan är sharia och än mer sharia är det att det ska betalas i 700 guldmynt, en summa som inte har någonting med verkligheten att göra. Fakta är att tingsrätten tog hänsyn specifikt till sharia, inte bara ett avtal mellan två människor (vilket det heller inte är då det är släkten som ingått avtalet) i och med att han inte bott här i två år. Inom dessa två år anser då tingsrätten att hans hemlands lag ska gälla. Hur vansinnigt är inte det?

  Apropå din andra kommentar. Miss i editeringen av rubriken av mig, det ska stå ”Sakta kokar vi grodor” inte ”Saktar” medvetet dubbeltydigt men jag refererar till det faktum att man kan koka en groda till döds utan att han märker det. Så nog var det mig du riktade inlägget till 🙂

 4. Johan L Says:

  Ett kontrakt är ett kontrakt, vill man inte ge några pengar till sin ex-fru bör man inte skriva på ett kontrakt där man förbinder sig till det. Har inget med Sharia att göra. Dessutom är det, som det står rätt tydligt i artikel om man inte har sina ”svenskfientliga” glasögon på sig, att det är en pre-islamisk tradition. Det betyder ”före islam”, för dig som inte kan så långa ord.

 5. Varg i Veum Says:

  Johan L: Har inte med sharia att göra? Du och hobbyledamötena i tingsrätten anser alltså att det faktum att Sharia tillämpas i iran och anses enligt er vara sund lagstiftning baserat på mänskliga rättigheter och därför ska Sverige ta hänsyn till avtalet. Har jag förstått dig rätt? Eftersom man då erkänner sharialagen därigenom så har det i allra högsta grad med just Sharia att göra. Om vi nu gör som tingsrätten och bortser helt från vansinnet som producerar dylika avtal så kan man ju fråga sig vad den tingsrätten vara oskäliga avtal.

 6. HIM Staf Says:

  Den svenska lagen garanterar redan kvinnans materiella rättigheter efter skilsmässa. Vi delar ju ung 50/50 eller hur? Det är nog inte helt olikt Islam… Vad exakt är sharia egentligen? Det lär fungera olika från land till land ändå, fast det kallas ”sharia”. Om man haft ett särskilt tillägg till ett äktenskapskontrakt, som i et affärskontrakt, ingånget utomlands, ska det då gälla? I fallet med affärskontrakt finns det nog internationella eller bilaterala avtal/regler.
  Det är nog ingen större risk att det blir några sharia-lagar i sverige inte. Inte ens sk muslimska länder har sharialagar, i allmänhet, emedan det är oklart vad exakt sharialagar är. Det behöver ju inte vara efterblivna taliban/saudiarabien-lagar, då de ”mest muslimska” faktiskt räknas som icke-muslimska av andra, just därför att de är orättvisa.

 7. Varg i Veum Says:

  Det ÄR olikt i islam. Ett tips är att kolla vad den säger. I detta fall anses mannen vara skyldig att betala 2 miljoner kronor för 3 månaders äktenskap. Sånt brukar man mest se i USA annars.

 8. Anonym Says:

  Du fattar inte ens vad detta handlar om!!

 9. Anonym Says:

  Jag ska demonstera den 10 december mot svenskfientligheten! Jag trodde aldrig i mitt liv att det skulle gå så här långt men nu är det på väg att hända trots allt!

  Kom du också om du vill försvara den nordiska rasen som är på väg att utrotas i en rasande takt!

 10. Per Nilsson Says:

  Han försökte smita från ett uppjort avtal i ett annat land.
  Exfrun tog hjälp att driva in pengarna av svensk domstol.
  Inget annat.

 11. Varg i Veum Says:

  Ok, Per Nilsson, jag förstår vart du vill komma. Jag menar på att man inte bara ska ta hänsyn till det uppenbara när det passar utan se lite djupare. Jag ska ha din kommentar i minnet när jag hittat ett fall med källhänvisningar till domar som inte accepteras ”moraliskt” trots att lagen har rätt. Tydligen måste jag göra dessa jämförelser för att hyckleriet ska blottas för andra än oss kritiker av anhängarna till den svenska normen. Men visst är det bra att du inte accepterar det jag skriver rakt av. Det ska man aldrig göra. Hoppas du använder samma kritiska tänkande när du läser mainstream media.

 12. Rättigheter för kvinnor inom islam! Says:

  När en man och en kvinna ingår ett äktenskap inom islam (alltså ej ett civiltäktenskap) så skriver de på ett kontrakt.. I det kontraktet står det att om mannen vill skilja sig från kvinnan måste han betala xxx. Denna summan uppgörs av både mannen och kvinnan och även deras föräldrar. DETTA FÖR ATT: kvinnor tjänar ej lika mycket pengar som männen i arabländerna, en kvinna som är skild har mycket svårt att bli accepterad av en ny man (eftersom de mycket konservativa tankesättet att kvinnan inte längre är oskuld och ren). Därför är summan som bestämts i deras kontrakt ytterst viktig för kvinnan och hennes enda hjälp till att klara sig själv om mannen mot förmodan skulle be om skilsmässa. Eller om kvinnan av någon anledning vill skilja sig från mannen.

 13. sandra Says:

  Om dom varit i hemlandet tror jag inte frun fått några pengar eftersom det var hon som skiljde sig från honom. Har för mig att sådana avtal enbart gäller om mannen lämnar kvinnan så att inte hon ska stå på bar backe vid sådana situationer… så sverige gjorde sin egen jämställda variant av Sharia

 14. Varg i Veum Says:

  Om det är som du säger ”Rättigheter för kvinnor inom islam!” så blir ju tingsrättens dom än mer bisarrt, då detta inte är ett muslimskt land…än. Här har inte kvinnan det dåligt så avtalet, om det bygger på det, ska ju naturligtvis annulleras. Den är skriven efter muslimska förhållanden inte för ett civiliserat samhälle som tagit sig upp från träsket iran befinner sig i.

 15. Katta Says:

  I Sverige ska svensk lag gälla och alla ska vara lika inför lagen. Det är grunden i ett rättssamhälle. Att börja nagga på utländska lagar kan bli mycket farligare än detta. Var ska gränserna dras? De hade varit här i två år och därför ansåg tingsrätten att överenskommelsen i det land de kom ifrån skulle gälla. Men hur ska de då döma i mål där män som är gifta med flera fruar kommer hit? Ska alla deras ingångna äktenskap gälla i två år eller vilka lagar ska gälla? Ska man då tillåta månggifte också i Sverige? Inser då inte de styrande i Sverige att svenskar kan finna detta skrämmande- att se hur svenskt lagsystem urholkas och att detta kan bidra till främlingsfientlighet och att det kan komma att slå tillbaks mot invandrarna så att staten så att säga binder ris åt invandrarnas ryggar genom att handla omdömeslöst.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: