Kulturkrockar (eller rasismkrockar som Kurdo Baksi ser det)

Östran har en intervju med betjänterna till sk ensamkommande barn. I artikeln beskrivs hur arbetet går till på ett boende för dessa. I den talar de om det som ”anti” rasisten Kurdo Baksi kallar rasism; de olika kulturerna som deras bakgrund och sverige har.

De som följt min blogg torde ha klart för sig vid det här laget att jag är en sk ”kulturrasist” (för att använda vänsterns epitetsberoende argumentationslogik.) Jag anser nämligen att för mig är olika kulturer av olika värde, beroende på vilken kontext de utövas i. Jag anser t.ex. att den sorts skamkultur som råder i länder som de flesta av dagens flyktingar kommer ifrån är helt förkastlig i ett modernt samhälle. Skamkulturerna bygger på förhistoriskt stamtänkande, som ju även våra förfäder levt efter. Men grejen är ju att den moderna världen och dess befolkningar utvecklats vidare. Det har inte kulturerna i dessa länder gjort. Kulturer som bygger på socialt skamtänkande må funka i ”rätt” omgivning där alla delar den sortens kultur, men den har ingen plats här och ska aktivt motarbetas och fördömas från myndigheternas sida. Om man sen kallar det ”assimilation” att bearbeta bort primitivt stamtänk och vad det för med sig må vara. Jag anser dock inte att assimilation har förintat identiteten hos alla som migrerat till olika länder genom årtusendena i historien.

I det boende som beskrivs i artikeln så berättar betjänterna om hur de försöker assimilera barnen genom att tala om hur det fungerar här. Att det inte är ok att anse kvinnor som går lösa vara horor, kan jag tänka. De får gå ut och dricka öl(!?) och sköta sin egen ekonomi själva.

Ungdomarna kommer från en strikt kultur. Det blir mycket kulturkrockar. De vill passa in och det kan vara svårt att veta vad som är okej och inte. I sin kultur har de varit styrda, nu ska de ta ansvar själv och göra egna val.

Ovanstående citat visar kanske lite på problemet som barnen och det manliga klientelet från dessa kulturer kan råka ut för och vars resultat vi onekligen ser i gruppvåldsrättegången som just startat. Ni vet den där 8 flyktingar våldtog en kvinna i 7 timmar. För att hon ville det enligt flyktingarna själva.

De kommer alltså från en kultur där omgivningen genom det sociala trycket är det som styr hur de ska bete sig. Sen kommer de till Sverige och får i deras ögon fullständig frihet utan egentliga gränser. När de sätter sin fot i Sverige betraktas de fördomsfullt nog att vara precis som vilka svenska barn som helst som levt i Sverige hela livet. Tror fan då att det blir kulturkrockar och det psykiskt instabila ungdomar av dem. Varför inte ta hänsyn till faktorer i verkligheten? Är det verkligen rasism att förhålla sig till den?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: