Nazistbaciller, eller den om Guilt by association

Det kan ju inte ha undgått någon som följt debatten i Sverige, särskilt debatten om invandringspolitiken, att begreppet ”Guilt by association” är högsta mode. Guilt by association (borde finnas en svensk motsvarighet eftersom det är normen inom vissa kretsar och så utbredd användning ) innebär, för de som inte förstått konceptet, att man inte diskuterar i sak.

Person A säger att ”invandringspolitiken inte är sådär jätteintelligent, för att….” efter att Person A har sagt detta så brukar vuxna människor som vill debattera eller diskutera ifrågasätta det som kommer efter ”för att…” i meningen ovan. Men person B, som är en vänstersvensk, börjar kolla om Person A har haft nåt fuffens för sig, t.ex. om Person A har pratat med någon, eller varit i samma lokal, som anser att alla negrer och judar ska gasas ihjäl. Eller kanske till och med varit med på en tillställning där dåliga nationalister deltagit. Det finns nämligen olika sorters nationalister. De som är av ”rasen” vit är dåliga nationalister. Är man av en annan ”ras” så är man däremot en bra nationalist enligt de som tänker som Person B. Se bara på Palestinier, kurder, tibetaner, samer eller typ varenda ursprungsbefolkning är ”goda” nationalister. Ska man göra samma slags förenklingar som Person B gör så kan man ju säga att det alla goda nationalister har gemensamt i Person Bs ögon är att de inte är av ”rasen” vit, eller ”västerlänning” om du vill.

Nåja, nu var det ju GBA vi pratade om. Jo, så Person B letar upp alla dessa tillfällen och saker som hen kan använda för att slippa ta itu med den obehagliga sakfrågan. Det finns till och med folk som lever på att dela upp folk i ”vi och dom” det mest tydliga exemplet är ju Robert Aschbergs armé av bloggare på EXPO, som ju är GBAs högborg. Aftonbladet och dess flitige twittrare Anders Lindberg är en annan variant. Det båda har gemensamt att de stöds av starka ekonomiska krafter att föra kunna ut sin propaganda. Propaganda fungerar ju bäst, som ju tidigare propagandaministrar noterat, om man upprepar sig många gånger.

GBA är genial i sin effektivitet då alla som belyser detta genast hamnar i sökarljuset och de börjar utsättas för en mental inkvisition, eller snarare en ren häxjakt i ordets rätta bemärkelse. Se på Tryckfrihetssällskapet t.ex. Häxjakt förr i tiden handlade ju om att den anklagade till varje pris skulle kopplas till djävulen, det ursprungliga Guilt by association. Dagens inkvisitorer är helt enkelt de fornas mentala arvingar. De tror på fullt allvar att de är ”goda” och kämpar för ”godheten” och det gjorde ju de spanska inkvisitorerna också. Upplysningen har verkligen inte gått så långt som vi vill inbilla oss.

Och om någon tycker att jag använder mig av GBA här, så har hen rätt. Det är så enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: