Hur man osynliggör en konstnär. För att han är svart?

Senaste dagarna har det ju seglat upp en ny ”rasistskandal” En bild och film om hur sveriges kulturminister skär upp en tårta som föreställer en svart kvinna. Denna händelse är ju mumma för en som älskar att problematisera normen i samhället.

Fakta är: En svart karikatyriserad kvinna ligger på ett bord, Kvinnan är en tårta. Sveriges kulturminister skär i tårtan (den svarta kvinnan) Det är den omedelbara bilden som är ämnad att ta sig till känslorna hos betraktaren. Nu vet jag inte om kulturministern i sig ingår i konstverket, men utan tvekan bidrar hon till att sprida konstnärens vision. Utan kulturministern hade konstverket passerat förbi i tysthet hos dem som kan tänka flera tankar samtidigt som känslorna kanske rasar. Men nu fanns det påpassligt fotografer som förevigade konstverket och en man vid namn Makone Linde blev relativt känd. Detta trots att alla förfärade perfekta människor med den rätta moralen orerade hejvillt om rasism och Breivik och gjorde allt för att undvika nämna elefanten i rummet. Konstnären hade oförskämdheten att vara svart, att inte ha vit hud. Detta ställer ju till det för vissa svenskar, gärna på vänsterkanten, då tillvaron plötsligt blir lite komplicerad där allting inte är så enkelt och svart och vitt som man vill ha det. Så det är bäst att inte nämna konstnären utan koncentrera sig på rastänket istället. Det man påstår att ”rasister” bara tänker på.

Här har vi en vit kvinna som tillhör makten som skär i en svart kvinna. Konstkritiker som alla förnumstiga svenskar ju är förstår ju genast att detta handlar om könsstympning. En helt egen tankekonstruktion för att passa in i agendan som ligger bakom moralpaniken: den patologiska nazifobin. Det gäller att hitta nazisten i allt, även om det är lika långsökt som när en konstnär bakar ihop en tårta som beskriver en svart kvinna som ett objekt att äta. Ryggmärgen ska få tala för att inte nazister ska tro att man tillåter fria tankar utan tankeförbud och problematiseringar på det som är bestämt vara tabu.

Konstnären har sentomsider fått säga sin mening i några korta uttalanden. Detta efter att media, helt enligt sina affärsstrategier, sugit ut det mesta ur ”rasistchocken” och en massa klick på webbtidningarnas artiklar som man visste skulle komma när vissa ville underhålla sin världsbild där alla utom de själva och de som tänker exakt likadant som de själva är rasister. Konstnären ville utmana normen, och det gjorde han med råge. Kanske visste han vad reaktionen skulle bli, det krävs inte särskilt mycket intelligens för att förutse den i ett land som Sverige där fobin mot främmande tankar dominerar.

DN AB Ex 2 SvD 2 3 4 SvT 2 3 SR

 

Annonser

3 svar to “Hur man osynliggör en konstnär. För att han är svart?”

  1. Hur man osynliggör och förminskar « Varg i Veum Says:

    […] Hur man osynliggör en konstnär. För att han är svart? […]

  2. AndreasK Says:

    Baserat på de stora röda läpparna och de vita människorna som skar i tårtan så får jag intrycket att kostnärens mål var att på något sätt blanda in ras i det hela. Men det är väl inte vita kolonisatörer som könsstympar, utan familj och släkt, så om det var budskapet så är det ju helt retarderat.

  3. Varg i Veum Says:

    Det är din bild andreas. Det är det som är så underbart med konst. Alla gör den tolkningen som de är förmögna till. Man kan ju se det som att konstnären gjort tårtan efter den bilden som han har av vilken bild rasister har av negern. Med tanke på vilka reaktioner den väckt så är jag benägen att placera den i samma genialiska fack som muhammedteckningarna, tänker då på den med muhammed med bomben i turbanen. Den är så enkel men säger samtidigt så mycket om hur islam framställs av islamister.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: