Stöd mångfalden

För några veckor sen kunde vi läsa om en slöja som blev nekad en praktikplats på en frisörssalong. Slöjan gjorde som hon lärt sig i sverige och kände sig kränkt. Polis- och DO anmälde. Polisen ville dock inte driva frågan vidare då det inte fanns någonting att ta på ur diskrimineringssynpunkt. D

Men detta lät hon sig inte nedslås av utan kontaktade den fjärde statsmakten. Den är ju aldrig sen att ”stå på den svagas sida” dvs om den svaga är av rätt sort. Och en slöja är alltid rätt sort så det blev de traditionella och förutsägbara snyftartiklarna där man medvetet vinklar för att slöjan ska framstå som offer för rasism. Gärna då den sk ”strukturella rasismen”.Men som många av oss sen förra seklet märkt så har inte gammelmedia tolkningsföreträde, i internets tidevarv så kan den som vill lägga fram sin egen version, den andra sidan vetni, den delen som medvetet väljs bort när historier skrivs och framställs i media.

DO nappar som vanligt och menar på att man kan diskriminera ovetandes. Likt skivbolagens representanter hotade de till sig en ”förlikning” då de och den anklagade vet att en utpekad ”rasist” med allra största säkerhet inte har en chans i en domstol.

Så har ägarinnan av frisörssalongen gjort. Vill ni ha mångfald även i informationsutbudet så har ni här ett ypperligt tillfälle att reflektera över vad media står för.  Om du vill kan du hjälpa henne att betala inkomsten för kränktheten som slöjan blivit tilldömd och kostnaderna för advokat som hon tvingades att anlita. Själv tänker jag sätta in ett par hundra.

Detta har hänt

Annonser

8 svar to “Stöd mångfalden”

 1. Tom Alberts Says:

  Du bubblar på!

 2. Flera sidor av en sak « Mot diskriminering Says:

  […] kommentarerna davidstirling on Detta har häntStöd mångfalden … on Detta har häntHenrik on Detta har häntJerry on Detta har häntmtc368 on Detta […]

 3. Vicky Sjöberg Says:

  hej och jag vill tacka för en medmänsklig och uppmuntrande handling för att stödja insamlingen av förlikningavgiften – det är väldigt kul att människor engagerar sig i denna mån – man ser tydligt att folk tycker att det inte är ok att acceptera samhällets orättvisa lagar

 4. Varg i Veum Says:

  Nån måtta på dumheterna måste det vara! Eloge till dig Vicky för att du utmanar normen och inte bara böjer dig framåt och tar emot, så att säga 🙂

 5. envitros Says:

  Kan du förklara för mig varför tjejen inte skulle få praktisera på frisör salongen? Det finns ju ingen anledning förutom att hon var muslim, glasklart fall av diskriminering.

 6. Varg i Veum Says:

  För att hon bar slöja? Vad är det som säger att bara för att man säger sig vara religiös att resten av världen måste böja sig för deras fantasier? Varför måste man acceptera vilket skit som helst bara för religionens skull? Du vet väl vad en slöja står för? De som inte delar de värderingarna ska väl inte behöva tvingas till det? Nu var det i och för sig så att religionen i sig inte hade med detta fallet att göra, en tjej i hiphopparkeps hade inte fått praktisera heller.

 7. envitros Says:

  Hon bar slöja för att det ingår i hennes kultur, hon försökte inte tvinga någon annan att bära slöja, hon förbehöll sig bara rätten att få vara öppen med sin kulturella tillhörighet. Inte förstod hon att denna kulturella tillhörighet skulle göra så att hon inte kunde få praktik plats, inte visste väl hon att det fans dem som inte såg med blida ögon på att kvinnor från hennes kultur jobbade som frisörer. Hennes slöja skadade ingen, hennes slöja gjorde henne inte till sämre frisör ändå fick hon lämna praktiken, varför? För att det finns de som inte vill ha muslimer i sin butik, de som inte förstår att en slöja inte gör någon till sämre frisör. Det hade inte något med hennes kvaliteter som människa att göra, det hade inget med hennes kunskaper att göra det enda som fans som grund för att avböja var hennes kultur. Om detta inte är diskriminering så vet jag inte vad.

 8. Varg i Veum Says:

  Du envitros utgår fortfarande felaktigt ifrån att det handlade om att hon var muslim. Men visst blev hon diskriminerad, lika diskriminerad som någon som hade krävt att få ha en basebollkeps.

  Fakta är att om hennes kultur hade sagt henne att hon skulle bära slöjan runt vaden så hade hon fått praktikplats. Men nu valde hon att ha den på huvudet.
  Det må vara hennes ”kultur” men vad säger att omgivningen måste böja sig för hennes kultur? Visst, man kan prata om ”respekt” men respekt är något som går åt båda hållen. Slöjan kunde ha respekterat salongägarens klädpolicy. Precis som andra frisörer respekterar slöjfrisörsalonger. De får inte ens tanken att söka jobb i en salong där det krävs att man är muslim eller att man måste bära slöja för att ens tanken om anställning ska födas i huvudet på de som äger salongen.

  Om det nu hade varit så att ägarinnan hade valt att inte ge praktikplatsen för att hon var en slöjbärande muslim, vad har det för betydelse egentligen? Tänk om ägarinnan inte delat de värderingar som den formen av islam som den slöjbärande flickan står för och signalerar med sin slöja. Varför ska hon behöva ha en praktikant vars utseende utmanar hennes värderingar? Säg om det varit en flicka med SS-uniform? Hade du tänkt likadant då?

  Nu vet jag att du reagerar med ”Men du kan ju inte jämföra SS med islam” vetdu, jo det kan jag. Det finns människor som anser att den formen av islam som slöjor står för är minst lika anstötligt varför ska deras värderingar diskrimineras?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: