Synkronicerad media…

Idag går SIFO ut med en ny väljarundersökning. Det spottas ut väljarundersökningar hela tiden så det är ingenting märkligt. Men det jag finner lite anmärkningsvärt är att SDs ”framgång” lyfts fram på alla internetlöp (förutom hos aftonbladet) på alla stora media. Vid andra undersökningar genom åren så har SDs eventuella uppgångar nämnts i förbiseende om ens alls. Detta har nog haft att göra med den den svenska mediementaliteten som arbetat efter konceptet att om någonting inte nämns så finns det inte.

Men idag går alla stora media ut, synkronicerat verkar det som, med stora rubriker att SD är fjärde största parti på 6.6% trots att SD legat på uppemot 9% i vissa undersökningar. Det vanliga är ju att lyfta fram någon ur 7-klöverns tillbakagång när det sker.

Men det jag egentligen vill komma åt i detta inlägg är inte SDs uppgång, utan synkroniciteten. I svensk media kvittar det vilken media man läser eller tittar på, när det gäller de stora: SVD, DN, AB, EXP, SVT, SR. man får samma rubriker och artiklar om samma ämnen. Det verkar inte finnas mycket mångfaldtänkande i nyhetsurvalet. Jag får lätt för mig att det är en och samma person som sitter och bestämmer vilka nyheter som ska publiceras i alla media. Det gäller allt från politik till tramsartiklar om det mest sedda (enligt honom då) klippet. Utrikes som inrikes.

Kanske beror det på att alla redaktionschefer är likformade att de går på det de tror kommer att sälja. Men denna likformighet i nyhetsvärderingen gör att har man läst t.ex. Svts artikel så har man läst alla andra tidningars artikel om ämnet också. Har man Sett Svts nyhetssändning så har man sett TV4s…och inte sällan CNNs, AL-jazeeras eller BBCs när det gäller utrikesnyheter. Egentligen undrar jag om det behövs annan media än SVT, SR och säg DN…egentligen…

EX AB DN SVD SR SvT

Apropå SDs siffror. Många gör ju stor affär av enstaka undersökningar. Men det är mest för att boosta moralen hos troende. Vill man ha mer trovärdig information än enstaka undersökningar, som ju är våldsamt beroende av olika politiska utspel, ska man titta på den samlade statistiken som visar på trenden istället. Och det kan man göra här.

Annonser
Publicerat i Media. 8 Comments »

8 svar to “Synkronicerad media…”

 1. Tom Alberts Says:

  Du kan börja läsa The Economist och Le Monde. Du låter som svenska skvallerpressen.

 2. Tom Alberts Says:

  SD:s framgångar är lika det som sker i Europa. Tragiskt men sant.

 3. Tom Alberts Says:

  Vad hände med itdioterna som hävdade att Zlatan inte är svensk? Och du som okunnig hakade på drevet att omskärelse av gossebarn är fruktansvärt.
  Och du har fortfarande inte läst boken ”Gudlös etik”.
  Annars har jag 10 böcker att rekommendera. Det räcker inte med att filtrera skvallerpressen men dina förutfattade åsikter.
  De värsta idioterna har slutat att kommentera dina sidor. Tack och lov för det.

 4. Varg i Veum Says:

  Omskärelse, eller stympning av barns könsorgan som jag vill kalla det, är fruktansvärt. Det finns ingenting okunnigt i det. Det är kapitalt onödigt, närmast sinnessjukt, att skära bort en bit av ett spädbarns penis för att tillfredställa föräldrarna. Faktum är att jag skulle nog kunna hitta en Breivikkoppling till omskärelsen. Kanske jag gör ett inlägg om det. Hur omskärelse av spädbarn hänger ihop med Anders Bering Breivik 😀 Det är inte så svårt att göra, med tanke på de kopplingar vi blivit serverade av EXPO & CO. Bara o ta minsta gemensamma nämnare och spinna vidare på det…

 5. Navigare Says:

  Vore det inte trevligt om du kunde locka hit någon som har en annan uppfattning. Lite seriöst motstånd kunde ju vara kul att läsa!

 6. Varg i Veum Says:

  Håller absolut med dig Navigare! Kanske avskräcker min ironiska och sarkastiska ton dem? Får försöka skriva mer balanserat kanske..

 7. snort (@snort4) Says:

  Svensk media verkar styras centralt av nån kartell,samma nyheter över lag.
  Går man in på Danska eller norska tidningar förstår man det ännu mer.
  Där kan man läsa om händelser ute i världen som inte nämns i svensk press,men är av ett stort allmänintresse.

 8. Anonym Says:

  Tom Alberts, vilka menar du med värsta idioterna? Du och din syn på yttrandefrihet är ett sett som skulle få folk att kalla dig namn med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: