Hur uppkommer extremism?

Vi får ständigt höra att den sk ”högerextremismen” är på frammarsch. Inte minst från EXPO som ju lever på att den åtminstone ser ut att vara på frammarsch. Vad man menar med ”högerextremism” väljar man bekvämt nog att inte specificera. Så allt som ens andas kritik mot invandringspolitiken eller oförmågan att pragmatiskt ta hand om interna problem med vissa minoriteter blir högerextremism, det blir som enklare om man inte komplicerar för mycket.

Kanske är det så att en ungersk ”svensson” ser att den politik som förs och förts inte leder någonstans och provar andra alternativ i sitt röstande? Först kanske man röstar på högerextremism light, dvs partier som har ”milda” förslag på hur man kan förändra politiken. Men snart blir man varse om hysterin dylika förslag framkallar. Plötsligt får man veta hur Hitler har återuppstått (eller Breivik som är den nya måttstocken i sverige) av ens de mest harmlösa förslag baserade på pragmatism snarare än ”hitlerism”. Det ska blaffas på med stigmatisering av budbäraren in absurdum. Sådant ökar som inte trovärdigheten för sk ”medmänskliga”. Den normalt begåvade ifrågasätter naturligtvis logiken bakom överreaktionerna som sk ”anti” rasister visar prov på. När sen de andra politiska partierna finner att det är opportunt att dela hysterin blir den norm. Då dessa i princip kallar allt för ”högerextremism” så kanske man börjar fundera på vad annat man blivit matad med? Vad mer är utslag av denna sortens hysteri?

Man hör ständigt de som kallas antisemiter o nazister klumpas ihop med de som bara vill ha lite vett och sans i invandringspolitiken. Kanske man då börjar fundera på varför. År det för att man är en antisemit själv, eller är det överreaktioner? Kanske är hatet mot antisemiter också en överreaktion? Tänk om de har rätt, de är ju de enda mer eller mindre som inte viker undan för stigmatiseringstaktiken som majoritetssamhället står för i dessa frågor. Det finns många som kallas för rasister, högerextrema, nazister, islamofober osv osv. som inte gömmer sig bakom fejkade identiteter på nätet. De står för sin åsikt, kanske denna rakrygghet har sin grund i någonting. Kanske är det de säger sant? Hur kommer det sig att de inte viker sig för stigmat de får av de som vet bäst?

Kanske det då händer att man börjar sätta sig in i förintelseförnekelse och den övriga tankevärld som dessa personer står för och upptäcker att man ser linjerna mellan punkterna som dessa ritar upp, att det låter logiskt. Kanske man då ser hur ”lurad” man varit av att gå på orimliga överreaktioner från sk ”anti” fascister.

Kanske är det så extremism växer?

Aftonbladet Svd Dn SvD

Annonser

3 svar to “Hur uppkommer extremism?”

 1. envitros Says:

  Jag kan specificera högerextremism för dig; vi har en politisk skala med en mitt och ett höger och ett vänster, socialism ligger på den vänstra sida, konservatism på den högra. Högerextremism är de som ligger längst ut på den högra sidan, de kulturkonservativa, de socialkonservativa, nationalism osv. Samma gäller åt andra hållet vänsterextremism är de extremt socialistiska, som kommunism och syndikalism osv. Det är inget konstigt med detta, det är ett sätt att strukturera upp politiken. Jag har svårt att tro att det är användningen av denna skala som är anledningen till att vissa förnekar förintelsen, anledningen är nog snarare att vissa förespråkar den linjen och andra tror dem. För att undvika att folk tror att förintelsen inte ägt rum så tror jag mer på att förbättra historia kunskaper än att avskaffa begreppet högerextrem.

 2. Varg i Veum Says:

  Nu får du gärna bidra till att utbilda oss (mig) som är okunniga i frågan om förintelseförnekelse. Har du nån länk till nån som vederlägger förintelseförnekarnas eventuella bevis? Jag har aldrig brytt mig särskilt mycket om vad de har och säga, men när jag märker ”hatet” mot dem så blir man ju nyfiken om vad det handlar om egentligen. Särskilt då det mest är känslor snarare än motbevis som de bemöts med. Det enda intresse jag har haft av frågan är att jag anser att det är vansinne att förbjuda någon att påstå vad de vill (som du säkert vet är det förbjudet i vissa länder att förneka förintelsen)

 3. Navigare Says:

  De som använder beteckningen högerextrem på individer eller företeelser gör det nog mer för att kunna markera ett så stort avstånd som möjligt. På så sätt vill man lösa problemet med att nationalsocialisterna är just socialister, man vill inte kännas vid sina socialistiska kusiner s a s. Socialister finns ju av två slag, nationella och intenationella och de har ju alltid bråkat med varandra. En släktfejd kan man kalla det.
  Förintelsen är det något konstigt med. Har aldrig förstått varför det inte är tillräckligt hemskt om 3 milj judar avlivades i stället för 6 milj. Men tydligen finns det de som anser att brottet skulle vara lite ‘mindre’ om det ‘bara’ var t ex 3 milj och därför vill undersöka om siffra 6 är den relevanta. Om det nu skulle vara t ex 3 milj som är den mer korrekta antalet så är väl det tillräckligt förfärligt ändå? Men det är antalet 6 milj som inte får ifrågasättas?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: