Varför måste man vara ”svensk”?

Det jag finner obegripligt är varför det hos vissa är så, närmast neurotiskt, livsviktigt att betraktas som ”svensk” bara för att man bor i Sverige?
Jag är själv invandrare och har aldrig känt nåt tvång att tillhöra gruppen svenskar. Inte ens när jag gjorde lumpen uppe i Boden. Det fanns visserligen nån fänrik som hade lite åsikter om att ”utlänningar” skulle försvara Sverige. För vad skulle hända om Finland och Sverige krigade mot varandra? Jag kan ju säga ärligt att jag vet inte hur jag skulle ha reagerat och vilka jag skulle krigat för. Hade nog berott på anledningen till kriget. Men den frågan behöver jag som tur är aldrig ta ställning till.

Folk (svenskar) har sett mig som den finne jag är. Jag har ett ”typiskt finskt” utseende, slavisk. Har blivit kallad finnjävel och allt det där med koskenkorva och knivar och att jag ska åka hem om det inte passar.
Men trots, eller kanske tack vare? det så har jag aldrig känt mig utanför eller inte accepterad som människa. Jag har blivit sedd för den jag är. Min far var en ”typisk” finne, han lärde sig aldrig svenska och söp ihjäl sig. Trots hög utbildning i Finland så blev han ”bara” en arbetare här i Sverige (helt enkelt för att det var så våldsamt mycket bättre betalt och då var vi ändå fattiga i Sverige enligt dagens definition) Det intressanta var att han själv egentligen inte såg ner på sig själv för att han ”gått ner sig” det var mest enstaka i omgivningen som tyckte att det var ”hemskt” att han inte kunde försörja sig som den ingenjör han var utbildad till. Och för att förekomma flumlogik: Han var alkoholist innan vi flyttade hit.

Redan då fanns det åsikter om att invandrare var utsatta för ”strukturell diskriminering” även om begreppet inte ens var uppfunnet då.

Visst, en del säger att man ”är” finne som alltid dricker och viftar med kniv, är tystlåten osv… men jag vet väl själv vad jag är? Hur kan då omgivningen få definiera mig? Varför ger vissa andra makten att definiera en som människa? Varför tror en del att någon annans åsikt om en är sann? Är det samhället som sådant uppmuntrar denna form av hederskultur?

Jag tror att i Sverige så premieras självhat. Man ska alltid se sig själv som ett offer. De som ”vet bäst” är de som vet bäst. De säger att någon måste må dåligt om inte allting är så som de tycker att saker och ting ska vara. Denna mentalitet är någonting som man fostras med från barnsben. Jag vet, för jag har fostrats i den svenska (offentliga) mentaliteten sen jag kom hit som 7-åring.
Då, på 70-talet var inte offer-smetandet på allt och alla så utvecklat, men den fanns där. Det fanns enstaka som ville ”ta hand” om den som de såg som svaga. Det fanns enstaka som försökte få en till offer och förklara att man var i underläge bara av det faktum att man var ”invandrare”. Invandrare var nån slags sjukdom som måste botas. De brydde sig aldrig om att kolla om man var intresserad av deras välvilja. Den skulle man bara acceptera, de visste ju bäst.
Men man lyckades stå emot dylikt trams tack vare alla riktiga svenskar som fanns i ens verklighet som inte förstått att alla invandrare som sådana är svagare och sämre per bara för att man var invandrare, att man som invandrare är ett som ett barn som inte kan ta hand om sig själv utan alla ”medmänskliga” som ”kämpar” mot ”främlingsfientlighet” osv… Man föll inte i den bekväma brunnen av bomull där någon annan tog ens ”strider” – oombedda.

Jag tror att problemet vi har idag att den mentalitet  som enstaka förr hade har lyckats hamna i majoritet.

Svt Debatt EXPR

Annonser

3 svar to “Varför måste man vara ”svensk”?”

 1. Tom Alberts Says:

  Så du har upptäckt mina mer än hundra videofilmer på Youtube. Den första tog min pappa, som började med färgfilm, 1947 då vi firade midsommar utanför Göteborg.
  En del av dem har under årens lopp blivit historiska dokument.

 2. Paradigm Says:

  Det är inte att vara just svensk utan mer än fråga om ingroup lojalitet. När det gäller finnar så har ju dessa med tiden assimilierats och är nu i ingroupen (ingen aning vad det heter på svenska) även om man inte är svenskar. Det är nog en del av den mänskliga naturen att vi är stambildande varelser.

 3. maria svensson Says:

  Assange söker asyl i Equador
  Red. FriaTider.Se 20 juni 2012 kl 01:56

  Wikileaksgrundaren Julian Assange söker politisk asyl i Ecuador för att slippa överföras till Sverige. Bakgrunden är att han inte litar på det kontroversiella svenska rättsväsendet.

  ”Ecuadors regering överväger ansökan”, skriver landets utrikesminister Ricardo Patino på Twitter.

  I ett annat inlägg skriver han att Assange har uppgett att han fått ”ta emot dödshot, utsatts för en utomrättslig finansiell blockad och oroar sig för att han kan överlämnas till amerikanska myndigheter”

  Enligt ett pressmeddelande från ambassaden ska Assange stanna där medan hans asylärende behandlas.

  – Assange är här. Vi är väldigt upptagna nu, vi kan inte svara på frågor, säger en av ambassadens medarbetare till Expressen.

  Bonnierägda Expressen uppger att Assanges plan verkar vara att fly till Sydamerika. Han anklagar Australien för att inte göra tillräckligt för en medborgare som utsätts för politisk förföljelse.

  Kommentarer
  Jenny NILSSON. Om den internationellt jagade mannen ASSANGE skulle vara vara pedofil som domaren Leif THORSSON så skulle vi inte ens höra hans namn.

  Carl Lundström: Kontroversiella var ordet, sa Bull. Feministiska kan man också kalla det. I Sverige sätts han först i häkte ett halvår, för att trackassera och förnedra honom. (Den jävla löjliga utredningen, med de två sossefittorna och deras kondomer är ju klar för länge sedan).

  Sedan hade de satt honom på en Klass 2-anstalt, så att han inte hade annan kommunikation med världen utanför än att skriva brev för hand.

  Bättre att vara fri i ett litet skruttland där ingen kan tala engelska än att sitta isolerad i ett stort kommunistland där alla kan det – och de enda man får tala med under fyra år är åtta narkotikaberoende medfångar (ursäkta ”intagna” heter det ju i landet där ingenting får nämnas vid sitt riktiga namn).

  Lotta MALM: Wikileaks demaskerade flera gånger att detta labbet steallitlandet SweCIA går under kontroll av militära maffian NATO och inte har en riktig utbildad jurist i officiella områdena. Detta ockuperade landet har inte en enda icke-pedo-domare.

  monamuslim: Hen är med rätta rädd för svenskt så kallat rättssystem. Ett land som hittar på feministiska beteckningar och ändrar namn så PK-gerillan och miljötlibaner njuter och där en psykopat tar på sig massmord så polisen slipper söka mördare, har en advokat som STÖDER åklagaren och som tack får hedersuppdrag av regeringen(
  Claes Borgström har agerat Thomas Quicks försvarsadvokat. En roll vars utförande ifrågasatts huruvida Borgström underlät att tillvarata sin psykiskt störde klients objektiva intresse av att inte dömas oskyldig) ett sådant land skulle inte jag lita på.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/C

  Mahound: Varför rånade inte Assange och slog ihjäl de två kvinnorna istället för att ha sex med dem? Då hade han fått några månaders samhällstjänst eller t.o.m. frigetts pga att han är utlänning.

  indus6875: Blir han utlämnad till Sverige har han ingen möjlighet att klara sig från att bli utlämnad till USA, med troligen livstids fängelse. Hillary har obegränsade resurser att muta upp den svenska regeringen och det svenska rättsväsendet med.
  Ett antal miljoner dollar på Bahamas och han fälls i alla instanser.och utlämnas.
  Sossehororna och Borgström jublar, Han vet detta och försöker nu med Equador så gott han kan. Om inte Hillary kommer före honom, vi får hoppas att hon inte gör det.

  BluEightTwo: Det är bättre att han återupprättar sin heder i domstolen än att han flyr som en galen hund till världens ände. Hans namn har blivit vanhedrat av illuminaternas villiga luder , det är dags för honom att stå upp som en man för sin äras skull.

  Mattias Fredriksson: Assange har redan förhörts av svensk polis en gång angående våldtäktsanklagelserna. Det svenska rättsväsendet framstår som genomkorrupt när ett fall kan läggas ned och sedan tas upp igen om det visar sig att det råkar finnas politiska intressen i ärendet.
  En våldtäkt är ett grovt våldsbrott. Hade det funnits misstanke om brott när han förhördes första gången så borde han rimligen ha anhållits omedelbart av åklagaren. Nu gjordes inte det och därför får man utgå ifrån att han är oskyldig. Det får inte gå till på det här sättet att man kan ändra sig fram och tillbaka vid så här pass allvarlig brottslighet.

  AnnaKonda: Det gör han rätt i.
  Vem vill ställas inför rätta i en korrupt och feministisk domstol anklagad för våldtäkt på feministiska vänsterhoror? Feministen Claes Borglund, eller vad han heter, blev alldeles röd om näsan och var nästan gråtfärdig när han förstod att det skulle bli svårt att gottgöra de ”våldtagna” hororna.

  monamuslim; frimurarnas bluffjurist juden Claes Borgström har även agerat Thomas Quicks försvarsadvokat. En roll vars utförande ifrågasatts huruvida Borgström underlät att tillvarata sin psykiskt störde klients objektiva intresse av att inte dömas oskyldig.
  Borgström har ofta väckt uppmärksamhet med en rad kontroversiella förslag och utspel. Han har hävdat att alla män bär en kollektiv skuld för våld mot kvinnor och i detta sammanhang har han även uttryckt sig positivt om Gudrun Schymans förslag om så kallad mansskatt[4]. Han väckte även uppmärksamhet med sitt utspel i mars 2006 där han krävde att Sverige borde bojkotta fotbolls-VM i Tyskland 2006 ”i protest mot den ökning av och handel med kvinnor som evenemanget väntas medföra”.

  Linda LAPINSON: Om ASSANGE skulle vara frimurare medlem som BEHRING BREIVIK skulle den outbildade självetiketterade åklagaren Marianne NY göra något annat istället för jaga trasiga kondomer (egentligen tillhör kondomer till bluffjournalisterna av Expo Mo$$ad-byrån)…
  http://www.friatider.se/assange-soker-asyl-i-equador
  -♥•`¸¸´•♥-Empati är medmänsklighet-♥•`¸¸´•♥-
  {(*`.,´*)\
  {(*`.,´*)\
  {(*`.,´*)\
  {(*`.,´*)\
  {(*`.,´*)\
  {(*`.,´*)\


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: