Kulturrasismen hos BRÅ

Affes statistikblogg har en artikel om vissa grupper invandrares överrepresentation inom olika brott. I samma artikel ger han tacknämligt nog länkar till statistiken så att man själv kan kontrollera vad han säger. Jag roade mig med att läsa en av dem och till min förvåning så märker jag att jag inte är den enda sk ”kulturrasisten” de finns även på BRÅ där den ökände Jerzy Sarnecki huserar.

Jag hävdar ju att alla kulturer inte är likvärdiga, lika mycket ”värda” om du vill. Jag gillar den kulturen jag känner till och är fostrad i bättre än kulturer som är utvecklade i öknen t.ex. Jag hävdar att den kulturen som råder i väst är ”bättre” i väst än den kulturen som råder i ”MENA” är i väst. Helt enkelt för att det är helt olika kontexter som format dem. Därför hävdar jag t.ex. att kvinnosynen är annorlunda inom olika kulturer, jag köper inte förenklingen som vissa framför om att det är ett sk ”patriarkalt” problem. Ytterst kanske, men om man ska bekämpa patriarkatet så bör den bekämpas rationellt. Patriarkatet är inte ett statiskt tillstånd, den kommer i olika former, bland annat kulturella. Vore det inte då vist att bekämpa patriarkatet i dess kontext, om man nu påstår sig bekämpa den? Inte klumpa ihop allt bara för att man vill göra det enkelt för sig? Misstänker återigen att beröringsskräckens fula tryne visar sig i frågan.

Jag hävdar att alltför okritisk och ohämmad sammanblandning av gammalt och nytt leder till problem. Likväl som det blir problem om man under ett par decennier skulle flytta en halv miljon etniska svenskar till Iran eller irak. Och då skulle ens inte svenskarna tära på den välfärd som befolkningen sparat ihop till sig själva, helt enkelt för att den inte existerar. Det skulle bli kulturkrockar och då skulle enligt svensk PK-syn iranierna och irakierna vara rasisterna. Jag finner det märkligt att man går omkring i sånt töcken där man tror att iranier eller irakier skulle vara annorlunda än svenskar, eller vilket folkslag som helst. Att man inte förstår grundläggande mänskliga fakta.

Nåja, BRÅ-rapporten var det ja. Där i förorden till statistiken erkänner man de kulturella olikheterna och att det ställer till problem. Så det är visst inte så enkelt att just svenskar är så stora rasister, det finns andra faktorer också! Det är iaf för mig en chock att upptäcka, det är liksom inget som problematiseras i den allmänna debatten. Och att det beror på ren beröringsskräck torde det inte råda några som helst tvivel om. Tvärtom, när någon råkar påpeka om att samhället skulle må bättre av att se saker och ting ur flera synvinklar, vet vi ju hur det låter…

Även likhet i kultur och ekonomisk utveckling mellan hemlandet och mottagarlandet spelar förmodligen(!) en viss roll för den sociala anpassningen

En annan intressant sak är att man i rapporten hänvisar till amerikanska undersökningar om integrationen. Dessa visar, tvärtemot fallet i sverige, att invandringen lyckas bättre där bl.a för att invandrarna håller sig till sina egna så att säga.

”….Därtill kom att invandrarna i USA oftast fortsatte att leva sitt liv i starkt homogena grupper.”

och

Den förklaring som framkom [om varför invandring lyckas bättre i usa. min anm.] var bland annat att invandrarna var extra måna om att följa det nya samhället lagar och normer

Tvärtemot mentaliteten som lärs ut i Sverige alltså.

Där pågår ingen påtvingad ”integration” av lokalbefolkningen i multikulturen. Personligen tycker jag att det är inte bara vanskligt utan närmast ganska sinnesslött att jämföra svensk invandring med amerikansk eller ens kanadensisk (ni vet landet som ”anti” rasister gärna lyfter fram som exempel för sverige, dock utan att redovisa de stora skillnaderna i invandringspolitiken)

När man kommer till USA så får man klara sig själv, det är upp till dig själv att klara din försörjning. Socialbidragen är inte i närheten av de svenska. Detta ger invandraren en känsla av att stå på egna fötter och denne tar därmed större ansvar för sitt liv. Du lever ditt liv och andra lever sitt. Tydligen bättre än i Sverige integrationsmässigt.

Medans här i Sverige så bäddas invandraren in i bomull av välmenande svenskar som är snabba att lära ut kravlösheten. Inte undra på att en del invandrare blir förvirrade i Sverige. Från att ha kommit från ett liv där din välfärd berodde på dig själv till ett ställe där manna regnar ner från himlen…

Det hävdas ju i debatten ofta att alla människor i hela världen vill ingenting än att arbeta (förutom bortskämda etniska svenskar då förstås) och att man blir mer eller mindre kriminell om mottagarlandet inte skapar arbeten åt massorna man ger asyl till. Fakta är väl att det finns bara så många arbeten? Jag kan inte påstå att jag sett några som helst bevis på myten om att invandring skapar jobben, förutom i det invandringsindustriella komplexet då förstås. Med tanke på den stora invandringen så borde ju arbetslösheten vara nere på noll vid det här laget enligt den teorin. I och med att vissa invandrare inte ”får” några jobb på silverfat så blir de ”fattiga” och i Sverige blir man mer eller mindre automatiskt kriminell om man är ”fattig” har vi fått lära oss. Jag ifrågasätter visheten i att döma människor till denna ”fattigdom” genom att importera fler till den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: