Normlöshet, valfrihet leder till depressioner bland unga?

DN har ett par artiklar om den tydligen ökande känslan av att livet är svårt att hantera hos dagens unga. Psykiatrikern David Eberhard ger en rimlig förklaring till varför det kan vara så. Han menar på att den ökade valfriheten har en stor betydelse. Jag skulle vilja lägga till den ökande gränslösheten.

Visst har man det svårt som ungdom, detta beror helt enkelt på att man inte har erfarenheten, den får man ju liksom med tiden. Man har inte mycket hjälp av dagens curlingsamhälle heller att få erfarenhet att tackla naturliga problem som hör livet till. Jag kan ju tycka att det är ganska grymt att kasta helt oförberedda barn in i en värld av valfrihet, de är inte utvecklingsmässigt rustade för detta. Konsekvensanalysen i hjärnan är som bekant inte fullt utvecklad förrän kring 25-26 år hos de flesta människor. Fram till dess behöver ett barn eller ungdom gränser som sätts av vuxenvärlden. Det är genom gränserna, och inte minst de kulturella normerna som gäller i den miljö där man verkar,  som konsekvensanalysen utvecklas i hjärnan.

Ett exempel på hur man väljer att blunda för vetenskapliga fakta är när man lever i en tankemiljö där man tycker att det är en bra idé att barn ska få rösta i riksdagsval o.dyl.

Man må tycka att det är ”diskriminerande” eller vilken kränkthetskänsla för dagen som är på modet, men biologi bör man inte ignorera, ens när den upplevs som ”kränkande”.

Det sägs ju att religiositeten ökar nuförtiden efter att ha varit på tillbakagång i århundraden här i väst. Det är ofta(st?) unga som står för ökningen. En förklaring till det kan ju vara att människan inte klarar av full frihet där hon krävs ta ansvar för sitt liv och handlingar? Man klarar inte av ett normlöst samhälle. Det är lätt att förstå att det finns människor som söker sig till regler som reglerar deras vardag. Där religionen gör alla val åt dem genom sina regler.

Kanske är det som många hävdar att det är den minskade religiositeten som banat väg för normlösheten. Eller ”normhatet” som i grunden handlar om att man vill ersätta en norm med en annan, så normer kommer man aldrig ifrån hur mycket man än tror sig vilja.

Människan kan aldrig vara fri i den meningen som vissa fantiserar om när de formar om normerna idag. Kanske är det dags att ifrågasätta myten om frihet? Det behöver naturligtvis inte betyda att vi ska regrediera tillbaka till ett religiöst stadium. Man kan mycket väl acceptera religionens normgivande roll i historien och lära av den utan att blanda in nån stackars gud som ska skyllas på, vare sig det handlar om ont eller gott.

Annonser

2 svar to “Normlöshet, valfrihet leder till depressioner bland unga?”

  1. Lise-Lotte Says:

    Att sätta gränser för ungar i grupp går ej utan påtryckningsmedel. Annars tar de chansen att aggera på alla håll o kanter. Oftast är invandrar barn lugnare då de är mer hårt hållna än svenska barn. Där räcker det att man säger att föräldrarna kontaktas. Svenska barn för som de vill då de ej heller har respekt för föräldrarna, såvida ej föräldrarna har en bra relation till sitt barn eller barnen är underkuvade pga uppfistringsmetoder som är kränkande. Då är de oxå lugna. Mycket hänger på föräldrarnas beteenden ej barnens. Vad vi måste se till angående invandrarbarn är att det ej går överstyr. I de lugnaste vatten simmar de fulaste fiskarna. Risken är att de annamat föräldrars människokränkande värderingar. O att deras återhållsamhet ger sej uttryck senare i livet. Medans de svenska barnen som går fram som ångvältar måste hållas striktare. Mao de är ofta motpoler till varandra vilket gör en blandad grupp mer svårhanterlig då två regler får gälla.

  2. Varg i Veum Says:

    Jag kan förstå många MENA-invandrares frustration när de kommer till Sverige. Kulturkrocken måste ju vara total jämfört med deras kultur. Ungdomarna krävs leva efter hemkulturens värderingar men när de är utanför hemmet så är ”allt” tillåtet. När så många ungdomar som fötts här har problem med friheten och kravlösheten, och då har den ändå utvecklats under årtionden, århundraden, vad ska inte då de från kapitalt främmande kulturer ha?

    Jag menar på att normlösheten, som den ”frihet” som eftersträvas innebär i praktiken, kanske inte är så lyckad som många tror, helt enkelt beroende på människans konstitution. Verkar nästan som att friheten blir en boja som drar ner en istället.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: