Kan människan göra egna val?

Då har bensintjyvarnas tragiska öde kommit upp på tapeten igen. Ni vet de där som körde igenom en bom som varnade för att bron bakom bommen är öppen. Nu får vi veta lite mer om vad som hände. Tydligen jagades de inte för att de var bensintjyvar utan för att de skulle kontrolleras så som polisen kontrollerar allt misstänkt beteende. Jag har själv råkat ut för det ett otal gånger då jag jobbade som väktare och hade hyrbil och jag gjorde yttre kontroller vid objekten, men även privat då jag cruisat mitt i natten i en okänd stad för att leta efter något nattöppet.

Tydligen hade en av tjyvarna ringt till sin flickvän och sagt att om han dör så ska hon veta att han älskade henne. Det tyder på att åtminstone föraren valde att riskera livet för en skitsak. Han valde medvetet att köra igenom en bom som inte finns där utan anledning. Ändå får polisen kritik? Att det utreds är naturligtvis inget konstigt med tanke på vilka konsekvenserna blev, men om utredningen kommer fram till någonting annat än att vuxna personer är ansvariga för sin egen säkerhet, särskilt när det finns uppenbara val att göra, är det mycket märkligt (men inte förvånande med tanke på vilket tankeklimat som styr här i Sverige)

Det är naturligtvis jobbigt för de anhöriga att föraren valde att göra som han gjorde och de vill inte att döden för deras anhöriga ska vara så meningslös som den blev,  men fakta är, oavsett hur obehagliga konsekvenserna blev, att han valde själv. Om det nu inte är så att poliser alltid ska ha bevis utom allt rimligt tvivel som håller i en fiktiv mediarättegång där en massa proffstyckare är domare?

Annonser

3 svar to “Kan människan göra egna val?”

 1. Pica pica Says:

  Alltid tragiskt att unga människor mister livet i onödiga olyckor. Trots telsamtalet tror jag nu inte att killarna trodde att de skulle där och då. De höll undan för poliserna och kände sig oövervinneliga och var säkert höga på adrenalin. Men att skylla på poliserna för att de utför sitt arbete NEJ!
  Oförmågan att ta ansvar för sitt liv och ta konsekvenserna av sitt handlande tycks öka markant på alla sätt i vårt land. Kanske influenser från en invandrarkultur?

 2. Varg i Veum Says:

  Nej, du har rätt Pica pica. Jag tror inte heller att de ville eller visste att de skulle dö. De valde lite tokigt bara.

 3. Eeva Says:

  Körde över en öppningsbar bro i Norrköping idag. Hela bron öppnas uppåt. Det var dags när anlände. Röda ljus, bommarna nersänkta. Emellan bommarna och det tomma intet var inte många meter. Vill någon köra ner, varsågod. På andra sidan är bron upp i 90-graders vinkel. Kör någon i för hög hastighet i den, lär personer inte klara sig.
  Till Pica pica: det var inte en onödig olycka. Killarna körde medvetet in i plurret.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: