Jonas Sjöstedt och hans ”avståndstagande” eller: Vem skapar nazismen?

Jonas Sjöstedt krävde att Jimmie Åkesson i debatten skulle ta avstånd från de medborgargarden som bildats i Husbys skugga. Tydligen tog inte Jimmie avstånd på exakt det sätt så att Jonas skulle bli nöjd. Vilket jag kan tycka är klantigt av Jimmie, det är bara och dra floskeln om att ”våld är aldrig försvarbart, men…” Jonas är själv bra på det. Men jag tycker inte att han ska anklaga andra politiker för att ta ”billiga partipolitiska poäng” som han gör på sin hemsida. 

Det är inget annat än hyckleri.

Om vi använder vänsterns problematiseringsformulering och kollar på de ”bakomliggande orsakerna” till att ”nazistiska” garden åker omkring för att stävja våldet på eget bevåg och med [påstått] våld. Kan det inte vara så att de ”bakomliggande orsakerna” är att det samhälle som såna som Jonas har skapat har misslyckats att skapa trygghet från ligister som inte ”känner sig hörda” och därför känner att anfall är bästa försvar. Hur mycket har dessa ungdomar blivit ”lyssnade” på? Har inte deras invändningar, innan de radikaliserades, blivit stigmatiserade, hatade och undanskuffade till nazisthörnan tack vare den patologiska nazifobin som en del helt uppenbart lider av? Kanske är det så att ungdomarna känner att det är lika bra att gå hela vägen när vissa högljutt brölande i maktställning i samhället ändå ser dem som ”nazister”? Kan det vara så att det är först då de känner att de blir ”hörda”? De märker att de kan bli sedda genom att bli ”nazister” i vissas ögon?

När de sluter sig i grupper så får de känna den gemenskapen samhället skulle gett dem genom att ”lyssna” på deras röster. Kan det vara så att det svenska samhället har de ”nazister” den förtjänar eftersom den lyckas så bra med att skapa dem? Skulle ”nazister” skapas i ett samhälle som lyssnade på sina medborgare istället för att sprida hatpropaganda emot dem?

Annonser

Ett svar to “Jonas Sjöstedt och hans ”avståndstagande” eller: Vem skapar nazismen?”

  1. Pica pica Says:

    Ja, det är logiskt att man skapar motpoler. Uttrycket nivellering används ju nu även i samhällsdebatten (jag trodde de pratade om självnivellerande spackel). Om man då förmodar att det är något bra så strävar allt efter att ”jämna ut sig”. Skapar man monster på ena sidan, uppstår automatisk motmonster på den andra.
    Jag hoppas att de möts av samma förståelse och insatser (mera pengar) som de först skapade.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: