Vad är ”vi och dom”?

I debatten får vi ju ständigt höra om detta ”vi och dom” och hur usch och fy det är. Det är då enligt vissa etniska svenskar fult att tillhöra ”vi” i betydelsen att man ”utesluter” något de kallar ”dom”.

Låt mig berätta för dessa svenskar att utan ett ”vi och dom” så skulle inte gemenskaper existera överhuvudtaget. Så jag önskar att dessa etniska svenskar som kör med denna billiga propagandafloskel vore ärliga och sa det de menar: ”Vi bestämmer vad vilka slag ”vi och dom” som är bra eller dåliga och om du inte håller med så hamnar du i ”dom” gruppen.

Fakta är att alla människor skapar murar runt sig för att kunna känna gemenskapen. Undrar om inte debatten borde handla om var man sätter murarna mer än vilkas murar är ”dåliga”? Vara ärlig helt enkelt istället för att gå omkring och försöka övertyga omgivningen att man skulle vara bättre eller skilja sig från rasister på något avgörande sätt. Kanske skulle då lite saklighet istället för känslor få dominera debatten? Jag perrsonligen skulle vilja höra hur man resonerar när såna som kallar sig antirasister sätter sina gränser mot ”dom”. Vi har ju alla under årtionden fått höra deras känslor, men väldigt sällan om de logiska tankarna om hur de tänker realisera känslorna på ett hållbart sätt.

Ta en sån här sak som invandringspolitiken. Trots att man alltid inte noterar det så finns det faktiskt lite eftertänksamhet även hos denna sortens svenskar. Det är få (någon?) som erkänner att de vill ta bort just sveriges kontroll av gränserna, för de inser ju hur ointelligent och i praktiken det vansinnigt det är. De förstår, ja förutom Maud Olofsson då, att det finns ingen rim och reson i att ”40 miljoner” skulle kunna invandra till Sverige. Det är bara populistiska fantasier utan förankring i någon känd verklighet.

De förstår någonstans att just Sverige inte kan ta emot alla som vill till Sverige, ens alla de som har möjlighet. Men denna gräns som de satt i sina huvuden ser de inte som samma slags gräns som vi ”främlingsfientliga” har satt, där vi valt att inte låta nazifobin sätta gränsen. De som kallar sig antirasister har, precis som vi ”främlingsfientliga” satt en gräns där de börjar bygga murar mot människor, enda skillnaden är att de tycker att deras gräns är finare. Att den ”inkluderar” fler än andras. Deras variant av ”vi och dom” innebär att de som inte håller med om invandringspolitiken, dvs. deras gränser,  är ”dom” i floskeln. Av det kan man dra slutsatsen att själva konceptet ”vi och dom” inte är någonting fult, utan det är vilka man utesluter ur gemenskapen, vilka man hatar, vilka man stigmatiserar som är fult. Det är då enligt dessa inte fult att hata, stigmatisera och utesluta, vilket har bevisats om och om igen.

Kanske är det så att denna projektion är förklaringen till att gruppen som kallar sig antirasister har så lätt att ta till våld i olika former? Projektion ur psykologisk mening innebär ofta att man känner extra mycket hat mot någon eller någonting eftersom det psykologiska tillståndet kräver att man undermedvetet känner att omvärlden måste övertygas om att de inte alls är som hatobjektet, och då överkompenserar man gärna för att bevisa det.

Jag pratar nu inte bara om sedvanligt våld där man hugger SD-politiker med kniv eller skadegörelse av privat egendom, utan även när de ”protesterar” mot SD och ”högerextremism” genom mob ”våldet” där man inte låter dem vara i fred i valrörelser o.dyl.  så att de som vill lyssna får höra annat än antirasisters tillrättalagda verklighets- och problembeskrivning. Våld är nämligen inte bara knivhugg och misshandel, det är också att utesluta folk från sina arbeten och föreningar som påstår sig företräda arbetare, för deras åsikters skull.  Att inte tillåta människor att föra fram sin åsikt på ett civiliserat sätt.

Annonser

3 svar to “Vad är ”vi och dom”?”

 1. Eeva Says:

  Felet är att proffstyckare lever på skattepengar. Tidningar och alla tankesmedjor.
  EU kritiserade ju svenska presstödet några år sedan? Konstigt att det inte blev sån uppståndelse som om raka gurkor.

 2. Lise-Lotte Says:

  Kloka ord i vanlig ordning. Sagda av en mycket klok man!

 3. Varg i Veum Says:

  Äsch.. Lise-Lotte, men tack. Oftast känner jag mig inte riktigt klok, men jag är glad om du förstår vad jag i grunden menar i mina inlägg. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: