Vilken religionstolkning är mer acceptabel än någon annan och varför?

Satt och kollade på olika ateisters syn på religion på youtube. En fråga som dök upp hos mig var: Vem bestämmer att vissa tolkningar av en religion är mer rätt än andra? Med vilken rätt? Varför ska man tro på att Pastor Terry Jones eller Mullah Omars sk ”tolkningar” av deras religioner är mer fel än moder Theresas (insert valfri muslimsk motsvarighet här)  tolkning?

Jag är övertygad om att ni till leda har hört bortförklaringarna av islamsk terror (och kristen dito om den nu existerar). Ni vet den där om att de ”tolkar” islam fel. Vad säger att halalslaktaren i London som sa att ”koranen tvingar” honom att skära halsen av en soldat har mer fel än muslimen som väljer att inte skära av halsen eller spränga sönder folk han inte gillar?

Min önskan är att religionen, människors religiösa tro,  inte ska betraktas som mer heligt än trekkies eller såna ”religioner” som säger att vi är styrda av ödlor eller att varje människa är full av thetaner.

Varför tror någon att kristendom eller islam skulle vara mer trovärdigt än de två exemplen ovan? Varför har kristendom, judendom och islam en ”högre” ställning i ett modernt samhälle än såna som upplever att de kidnappats av UFO-besättningar? Varför ska man behandla de tre abrahamatiska religionerna med silkesvantar? Jag menar, två av dem har till och med fått ingå i hatlagarna, för ska vi vara ärliga så har kristendomen en ganska brant uppförsbacke om den skulle känna sig lika kränkt som de två andra..

Är det inte dags att problematisera religionens ställning i samhället överhuvudtaget? Det är dags att reducera religionen till vad den är i realiteten.

Annonser

2 svar to “Vilken religionstolkning är mer acceptabel än någon annan och varför?”

  1. Pica pica Says:

    Det är därför vi delade på kyrkan och staten. För att förhindra att ”troendet” skulle kunna överträffa vetandet. Jag har alltid varit nyfiken på religioner och därför studerat och försökt förstå. Jag har kommit fram till att vad du vill tro på är privat. När religionen hindrar dig från att bli en fullvärdig samhällsmedlem och produktiv har det gått för långt. Såvida du inte väljer att leva som en eremit för att inte bli störd eller störa/påverka andra människors liv.
    Jag har frågat t ex muslimer hur det kan komma sig att de lever fattiga och i misär när deras imam bär en Rolex och skjutsas runt i Mercedes. De blir alldeles tysta då. Vad jag vill får fram är att det i många fall bara handlar om makt och pengar och det visar inte på någon speciell gudomlighet i mina ögon.

    De livsåskådningar som påverkat mig mest är naturfolkens, t ex indianer och aboriginer.

  2. Eeva Says:

    Någon mer vetande sade en gång, att nästan alla världsreligioner säger att man ska älska sin närmaste som man älskar sig själv. Islam säger inget sånt, kanske därför det starka hämnandet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: