Den om den koloniala skulden som vissa lider av.

Har ni nånsin hört någon som kallar sig antirasist som säger att de har en förklaring till att galna muslimer spränger sönder sig själva bland oskyldigt folk?

Denna sortens ”medmänskliga” människor köper okritiskt idén om att det finns en arvssynd. Att det på ett plan är ”förståeligt” att galna muslimer dödar oskyldiga i väst idag  (förutom alla de muslimer de spränger sönder, men nu ska vi inte komplicera till saker och ting och blanda in religion) De människor som har dessa enkla och ”självklara” förklaringsmodeller menar på att det är ”förklarligt” att oskyldiga får dö eftersom våra förfäder dödat lika många oskyldiga i historien och för att dagens multinationella företags förehavanden i den underutvecklade världen (där ju muslimskt influerade länder befinner sig) är ditt ansvar eftersom du ”skördar” deras frukter genom billigare priser och allt vad det är. Så de oskyldiga som dödas av galna muslimer är inte så oskyldiga som de trodde innan de dog enligt denna sortens människors tankemiljö.

Lustigt nog så köper de bara den problembeskrivningen som galna muslimer har, att de galna muslimerna ”ger tillbaka” bara, den om de religiösa motiven som de galna muslimerna själva anger som motiv låtsas man inte om att den existerar. Sk ”anti” rasister säger att det är av underordnad betydelse, i klartext att galna muslimer ljuger när de säger att de dödar oskyldiga för att islam talar om för dem att göra det.

Är det inte dags att problematisera antirasisters förenklingar och vinklingar som de tar till för att vrida debatten till deras agendas fördel? Kanske om vi kommer förbi dessa förenklingar så kan en riktig process starta för att komma till rätta med mycket av de stolligheter som försigår här i världen?

Nästa gång du hör nån komma med sitt mantra om att ”vita” själva har genom historien orsakat problemet med islam så be dem utveckla vad de menar. Inte sällan kommer de inte längre än att hänvisa till korståg och kolonialisering och att du som vit är skyldig i och med detta. Djupare än så brukar inte diskussionen bli, men stå på dig. Fråga hur korrellationen mellan historia och din personliga skuld till eländet i världen ser ut.

Det finns nämligen anledningar till varför en kommunist som Ali Esbati kört hårt med sin grej om att man inte ska ta debatten med de som i hans huvud är ”främlingsfientliga” och ”rasister”. Såna som han är livrädda att en diskussion blottar deras svara logik. Skrapar man lite på ytan hos såna människor så ser man att det inte är särskilt djupt man kommer innan man slår i betongen. Ur den synvinkeln är det fullt rationellt av Ali Esbati att propagera för att såna som kallar sig antirasister inte ska diskutera med ”främlingsfientliga” Man vill själv styra problembeskrivningen. Därför hör man ofta vänstermänniskor säga att de ”inte köper problembeskrivningen” som t.ex. massinvandringskritiker har. Det blir enklast så, man behöver inte tänka så mycket då.

Annonser

4 svar to “Den om den koloniala skulden som vissa lider av.”

 1. Erik Says:

  Det finns faktiskt en liten vinkling som skulle kunna lägga lite skuld på den vite mannen (yippii!) och det är följden av vårt kolonialiserande.

  När vi lämnade kolonierna så hade vi slagit samman enorma landområden – helt utan känsla för stammar och klaner – till ”länder”. Det som sker idag är att den som lyckas komma i förarsätet i ett sådant land gärna behåller gränserna och därmed ett helt extremt inflytande som inte hade varit möjligt om man hade haft sina ursprungliga klan- eller stamterritorier.

  Omstart borde ske genom splittring av dessa stora länder till massor av småländer som bättre svarar mot den sociala strukturen.

 2. Varg i Veum Says:

  Visst har du rätt till viss del. Det är en förklaring som är plausibel. Men frågan är hur långt man ska dra skulden i historien? Vilken skuld har efterföljande generationer? Har dagens muslimer nån skuld i att islam hittades på t.ex.? Om inte islam hade skapats så hade vi sluppit en jävla massa problem (andra problem hade ju uppkommit istället, men du förstår kanske vart jag vill komma?)

  Varför kan inte det som hände på kolonialtiden hänvisas till ”tidsandan” ? (det är ju populärt att hänvisa till det när man ska förklara en jävla massa perversioner inom islam och kristendomen) man visste inte bättre helt enkelt? Jag säger att vi som lever idag har ingen skuld att betala tillbaka.

  Den eventuella skuld som finns är den som våra regeringar medverkar till genom att stödja diktaturer med bistånd och affärer.

  Däremot har de som idag lever ett ansvar för sig själva att ta sig ur det som påtvingats dem med de medels som står dem till buds. Om de vill ha krig, så låt dem få krig, men de kan välja att ta tag i sin situation som den ser ut idag på mer konstruktiva sätt.

 3. Erik Says:

  Självklart kan de inte skylla på den vite mannen, de kan ju faktiskt åtgärda saken alldeles själva. Men ingen vill släppa den godispåse som vi lämnade efter oss!

 4. Malte Skogsnäs Says:

  Det är ju bara att titta på Islams utbredning så märker man arabernas kolonialisering.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: