Befolkningsexplosion och fattigdom

Ni har väl hört den där om att när fattiga får det bättre så slutar de föda så många barn. Detta har man kommit fram till eftersom det är vad som skett i väst. Man tycks förutsätta att de fattiga är en homogen grupp som agerar identiskt med hur västs fattiga gjort genom århundradena.Läste nån artikel om att år 2050 kommer jorden att ha passerat 9 miljardersgränsen, den absolut största ökningen av människor kommer att ske i just u-länder där folk är fattiga.

Ser man historiskt så har fattigdomen minskat kraftigt sen andra halvan av förra seklet. Ändå föds det fler och fler barn i just fattiga och underutvecklade länder.

Har man tittat på kulturella aspekter tro? Är det snarare inte så att det är först när kulturen ändras som folk får det bättre? När väst lämnade en sån tankevärld som idag råder i u-länder så lämnade man fattigdomen med den.

Vill man forcera fram utveckling i u-länder kanske insatserna skulle mer handla om att bryta tankemönster och montera ner förlegade kulturer som står i vägen för utvecklingen. T.ex. klankulturer. Tankestrukturen om att släkten måste bestå till varje pris, att släkten är det viktigaste. Religioner är stora bovar i dramat och måste brytas ner, varför inte på samma sätt som väst utvecklat kristendomen? Innan man ändrar på förlegade och unkna tankestrukturer hos befolkningar i uländerna så lär ingen förbättring ske.

Frågan är om det låter sig göras? Inte ens fattiga vill bli påtvingade någonting uppifrån. Väst blev inte modernt i en handvändning heller, det var ett arbete som pågick i århundraden. Ibland undrar jag om inte det är västs välvilja som håller u-länder underutvecklade? Kanske måste hållbart välstånd värka fram istället för att manna regnar ner från himlen?

Fria Tider

 

Annonser

2 svar to “Befolkningsexplosion och fattigdom”

 1. Pica pica Says:

  Flera muslimska ledare har sagt till sina landsmän att de ska skaffa många barn. De ska bilda kalifatet med hjälp av kvinnans livmoder. Senast var det visst Erdogan som puffade för att turkarna skulle göra fler barn per familj (och får de ha 4 fruar var så går det fortare). I Somalia har det skett en viss naturlig reglering då barnadödligheten där och i många U-länder varit hög.
  Men kommer man till Sverige med den idiotiska retroaktiva föräldrapenningen och barnbidrag så lönar det sig bättre att göra många barn så man slipper arbeta. Man har t o m råd att fara ”hem” några gånger per år på semester så man får det bästa av två världar.
  Personligen börjar snyfttiggeriet om pengar till tredje världens barn tappa sin verkan på mig. Jag är less på att den svenska välfärden urholkats så mycket på så kort tid. Det är ju vår morot för att betala världens högsta skatt att ha bra skolor, sjukvård och åldringsvård. Nu har vi återigen fått höjd landstingsskatt m m medans svenska mammor skickas hem bara några timmar efter förlossningen.
  Allt fler börjar prata om barnbegränsning för att jorden ska klara av att producera mat till alla men också i vissa länder där de med flest barn ber om hjälp att försörja dem.
  Att sätta 10 – 12 barn till världen när både modern och fadern saknar inkomst är grymt. Det innebär att de kallt räknar med att ett antal av dem ska dö av svält eller sjukdom innan de växer upp.

 2. Lise-Lotte Says:

  Det är min tanke också. Istället för att lägga kraft o energi på att informera folk om hur bra det är här uppe o hur de ansöker borde avprogramering ske. Att hjälpa en tex spelmissbrukare eller annan beroende utan att ändra beteendemönstret hjälper föga. De som tror sej bli hjälpta från demoner med piskslag o dyligt blir ej hjälpta av resor till väst mer än kortsiktigt. Med det menar jag att för att någonsin kunna få en stabilitet i deras hemländer i framtiden måste värderingar, synsätt o livsstil förändras. En liten klick som kommer hit bidrar ej till någon stabilitet för framtiden. Varken för oss eller för sina landsmän


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: