Vad är ”allas lika värde”?

”Allas lika värde” är någonting som ständigt hänvisas till i massinvandringsdebatten.

Om man funderar lite djupare på detta, vad betyder det egentligen? Det är förvisso en bekväm och tilltalande floskel att slänga ur sig, men undrar om de som använder den som sköld mot verkligheten har funderat på vad man menar?

Jag tvivlar… nej fel, jag är helt säker på att de allra flesta som flosklar med detta uttryck själva inte anser att alla människor är lika mycket värda. Efter att ha studerat debatten, eller ”diskursen” om du vill. under några år verkar det som att hudfärger och ursprung är avgörande ifall någon är mer ”lika värd” än andra, som inte har dessa konstruerade offerattribut.

Betyder ”allas lika värde” att alla måste ha exakt samma saker och standard t.ex.? Betyder det att om alla inte har det lika bra som i Sverige att de inte är lika mycket värda som människor? Vem bestämmer det? Rasisten eller kontrarasisten?

Om någon inte får komma in i Sverige, betyder det med automatik att denne inte är ”värd” någonting som människa? Om någon som faktiskt får komma till Sverige inte direkt och automatiskt får exakt samma förmåner som de som redan bor här, betyder de att är mindre värda än andra?

Vad exakt är det för ”värde” man menar när man bedömer en människas värde?

Annonser

4 svar to “Vad är ”allas lika värde”?”

 1. rksmrgs Says:

  Ja, det är förvirrande. Vadå för värde? Någon kan naturligtvis vara oändligt mycket värd för någon annan, utan att var värd ett vitten för någon annan. Eller är det fråga om det samhällsnyttiga värdet? Så en välutbildad neurokirurg är lika mycket/litet värd som en analfabetisk bärplockare ur samhällelig nyttosynpunkt? Eller någon slags metafysiskt värde inför Gud eller Gaya eller naturen eller universum?

  Förklaringen ligger i en omedveten (eller medveten) felöversättning. I FN’s originaltext (och i den amerikanska självständighetsdeklarationen, som inspirerat FN) står ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.” På svenska har det översatts till ”Alla människor är födda fria med samma värde och rättigheter.” Den springande punkten är ”dignity”. En korrekt svensk översättning borde vara ”värdighet”. Och genast klarnar bilden! Det är ju en himmelsvid skillnad mellan ”värde” och ”värdighet”. Ööööh, säger någon. Vadå skillnad, jag förstår inte. Nå, tänk såhär: Om någon våldtar din syster, har man då kränkt hennes värde eller hennes värdighet? Om någon rånar din farmor, har man då trampat på hennes värde eller hennes värdighet?

  Skälet till att man låter denna felöversättning leva vidare kan man spekulera i. Uppenbarligen är det så att någon ”tjänar” på det här missförståndet. Jag överlåter till Vargiveums intelligenta följare att fundera över det en stund.

 2. Lise-Lotte Says:

  De som skriker om att alla är lika värda associerar till att alla ska ha det som sej själva. Den med tak över huvet o mat var dag anser att de som invandrar ska ha som dom. Regeringen som äger mycket o betalar en struntsumma till tandläkare o läkare jämfört med vad de tjänar tycker de ska ha som dom. Deras referens blir därför resultaten vi ser: 50kr i tandvård gratis läkarvård. De vet inte bättre

 3. Varg i Veum Says:

  Intressant iaktagelserksmrgs

 4. Tjalle Says:

  Allas lika värde ?
  I helsike heller !
  För mig är min familj mest värd, Sedan släkt och vänner. Och därefter proportionellt mot ”avståndet”.

  Det paradoxa med förespråkarna för tesen är att den endast gäller för folk som också har denna mening.
  Folk som menar att ”alla inte är lika mycket värda” är för förespråkarna definitivt inte lika mycket värda som dem själva.

  Vad har en person av att ”alla är lika mycket värda” ?
  Ingenting ! Definitivt ingenting !
  För ”allas lika värde” är en lufttes som inte kostar någonting men som du kan smycka dig med för att vara med i de ädlas klubb.
  Därvid räcker det med att hävda tesen. Du behöver inte leva efter den.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: