Ecce homo vs Femen, vad är skillnaden?

DNs ledare känner skepsis emot att Femen inte ”respekterade fristaden”  när de flashade brösten i en moské. Ledaren anser att det ”kränker” någon. Ledaren skriver att besökaren i en just Stockholms moské inte ska anses som skyldig till vad som sker i Egypten (de ständiga islamrelaterade övergreppen mot kvinnor) Detta finner jag intressant ur hycklerisynpunkt.

Femen on Twitter

Femen on Twitter (Photo credit: Philippe Martin)

Vad gör Femen egentligen? Visar de brösten för att snuskgubbar som jag ska få något fint att titta på medan jag funderar över hur kvinnor behandlas? Eller synliggör de förlegggade strukturer? Den islamska synen på kvinnor är ju i ett modernt västerländskt perspektiv förlegat, ska inte strukturer få synliggöras vid roten av det onda?

Jag kommer osökt att tänka på Ecce homo utställningen som prompt var tvungen att visas i en kyrka trots att det kränkte många. Vad gjorde den lesbiska fotografen? Synliggjorde hon strukturer inom religionen? Eller ville hon bara sprida bögeri? Vad jag minns pratade inte den store Ledaren om ”respekt” då. Pratade Ledaren och liknande människor ”respekt” när Pussy Riot gjorde sin aktion?

Varför ska inte förlegade strukturer få synliggöras just när det kommer till Islam? Varför ska inte Islam få behandlas på samma sätt som kristendomen?

Annonser

2 svar to “Ecce homo vs Femen, vad är skillnaden?”

  1. Pica pica Says:

    Jag tror att Femen använder sig av brösten för att de vet att ”det tar” och får imamernas hjärtan att slå ett extra slag. Inte av förtjusning (endast) utan för att nakenheten är så tabu inom islam. Där finner vi genast mer hyckleri eftersom både koranen och imamerna sysselsätter sig med ett – nästan sjukligt – begär att i detalj sätta upp regler för allt som gäller allt från toalettbesök till sex. Ta till exempel Jerusalem som vissa muslimer menar är den rätta huvudstaden i det blivande världskalifatet. Staden nämns inte i koranen och Muhammed var aldrig där (undantaget i en dröm).
    Nej, det är inte respekt det handlar om utan rädsla. Rädsla för vad ett normalt umgänge mellan man och kvinna skulle innebära för imamernas makt. Kärlek och sex, kamratskap och närhet mellan könen skulle peta ner islam från förstaplatsen i muslimernas liv. Därför motarbetas kvinnor och reduceras till avelsdjur för att producera barn.
    Vad gäller den kristna kyrkan fanns det också präster som ville styra människors liv i det avseendet och bestämma vad som var tillåtet och inte. Tack och lov har vi kommit längre och delat på stat och kyrka och gjort var och ens tro till en privatsak.

  2. Varg i Veum Says:

    Ja det skulle vara så mycket behagligare samhälle om vissa bara kunde betrakta islam på samma sätt som kristendomen. Att man slutar dalta med värderingar som väst med stort möda och besvär har skickat i historiens sophög.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: