”Utan islam”…..

Det vandrar omkring en propagandautställning om stora ”muslimska” vetenskapsmän som startade i ett land som kan kallas allt annat än civiliserat eller vetenskapligt, Dubai. 

Poängen är naturligtvis att propagera för hur fantastiskt islam är som har bidragit med så mycket vetenskap. Denna föreställning om religionens (överdrivna enligt mig) betydelse för vetenskapen skulle jag vilja problematisera lite. Eller förminska och förklena, som det egentligen handlar om varje gång någon ”problematiserar” någonting. Man ska i fenomenet ”problematisera” nämligen ifrågasätta varenda liten detalj utifrån sitt eget perspektiv, eller för att tala klarspråk när det gäller denna teknik: helst utifrån vänsterns perspektiv, tills helheten framstår som absurd och fel eller blir tom på betydelse och som man kan fylla med den världsbild som vänstern påstår är sann och rätt.

Att påstå att islam skulle vara orsaken till att dessa vetenskapliga upptäckter gjorts är som att påstå att kristendomen skulle vara orsaken till att det gjorts vetenskapliga upptäckter under deras välde. Man försöker få det till att utan den miljön som religionen islam påtvingade andra så skulle inte upptäckterna ha gjorts. Att religionen ”uppmuntrade” vetenskap. Det är nog detta som man vill föra fram om jag förstått propagandan rätt, jag menar varför skulle man annars lyfta fram religionen som en faktor för skrytet om vetenskap som råkar ha gjorts under muslimsk makt?Tanken med denna sortens islampropaganda tycks vara att vi inte ska vara kritiska till just religionen Islam för att vi kanske i någon imaginär framtid går miste om nya vetenskapliga upptäckter.

Nu vet jag ju att många blir hysteriska när man nämner nazism i samband med Islam, men vi problematiserare får inte låta oss skrämmas av folks känsloyttringar, så jag frågar om de vetenskapliga upptäckter som människor under nazistiskt styre ska tillskrivas nazismen? Var det nazismen som var orsak till att tyska forskare upptäckte sambandet mellan rökning och lungcancer? Televisionen? (det fanns säkert många andra goda upptäckter som gjordes under nazieran, men ni förstår poängen?) Skulle dessa vetenskapliga upptäckter kunnat göras utan nazismen? Om så, då hade vi klarat oss utan nazismen egentligen och deras värde som vetenskaplig ideologi skulle historiskt sett varit värdelös och ingenting som behövde skrytas med (och det görs sannerligen inte 😉 )  ?

Då måste ju, logiskt sett, samma sak gälla Islam, dvs: ”Ok, människor gjorde vetenskapliga upptäckter under islamsk makt – också….. och?” såå… egentligen är islams bidrag till vetenskapen lika betydelsefullt som vilket styrelseskick som helst och därför blir det lite fånigt att hävda att islam i sig skulle ha någon större betydelse än andra makter, ideologier eller religioner. Därför handlar denna utställning endast om propaganda för att islam skulle vara någonting särskilt betydelsefullt för människosläktet, vilket det naturligtvis inte är.

 

*Brasklappen: Ja det kan man säga om kristendom också…bla bla…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: