Social analfabetsim, vad är det?

Det är nån som sprider en myt om att det är en myt att hälften av somalierna som ges PUT i sverige är analfabeter. Även om myten om ”myten” skulle vara sann så är inte bokstavlig analfabetism problemet egentligen. Ett större problem är den sociala analfabetismen. Om man förstår vad en kultur är så förstår man att det är ett ordlöst språk. Ett språk som utvecklats i en geografiskt begränsad grupp genom årtusenden.

I och med det multikulturella experimentet så tvingar man in en massa ”låneord” i det kulturella språket utan samverkan och dialog. Alla är ju rörande överens om att kulturer inte är statiska, att kulturer (liksom språk) förändras med tiden. Jag hävdar att man kan inte införa ett nytt språk med tvång uppifrån. Kulturer och språk bör utvecklas naturligt.

Jag skulle vilja jämföra det multikulturella experimentet med historiens övergrepp mot ursprungsbefolkningar som inte fick tala sitt eget språk. Där de tvingades att lära sig rikssvenska (för att ta samerna som exempel) och förtrycka  sitt eget språk. Inte bara själva bokstavliga språket utan även det kulturella. Samerna skulle anpassas till att bli ”svenskar”. Idag är man förvisso inte fysisk i försöken att ändra språket, ingen blir bokstavligt slagen för att hon inte talar det multikulturella språket, hon blir ”bara” stigmatiserad och hatad av normförespråkarna.

Annonser

Ett svar to “Social analfabetsim, vad är det?”

 1. Eeva Says:

  Några år sedan åkte jag Finlandsfärja från Åbo till Stockholm. På kvällen satte jag mig i danssalongen, för att lyssna på musik och dricka ett par öl innan sängdags. Innan hade jag lyssnat karaoke när en finsk ”zigenare” sjöng med en underbar röst på finska, men han förstod tydligen inte orden. Platt fall.

  Det var inte mycket folk i salongen. Vid bordet bredvid min satte några finska ”zigenare”. Männen, även en liten pojke, var klädda i dom traditionella finska zigenska mansdräkter. En tonårstjej satt med, hon var västerländsk klädd.

  Kunde inte undgå att höra när de pratade finska sinsemellan. Fullvuxna människor pratade som femåringar. Dessa människor hade tydligen inte gått i skolan och språkutvecklingen hade slutat när de var små. Det var skrämmände att höra dem prata! Det är tydligen ”zigenarnas” rättighet att inte gå i skola och inte bli vuxna människor!

  Mvh
  Eeva


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: