Dags att problematisera synen på religion?

I den vänsterreligiösa bloggen Dagens Seglora, skriver nån att ”religionen (läs islam) kapas av cyniska politiker” Det är ett påstående som ständigt upprepas, att någon tar någonting ”gott” och ”förvränger”[sic!] den till någonting ont, att någon ”kapar” en religion.

Det är dags att problematisera denna förenklade syn på religion. Normförespråkarna bör fråga sig varför det är så lätt att kapa religioner? Varför lyckas ”kapade” religioner ställa till med så mycket oreda och problem för normala människor? Kan det ha någonting att göra med hur religion glorifieras i samhället? I ett samhälle anses ju religion vara någonting förmer än att vara med i Brittney Spears fanclub. Det är till och med olagligt att diskriminera för ett samhälle onormala och för samhället meninslösa yttringar av religion. Varför ger man någonting som historiskt sett visat sig vara förödande för miljoner med människor en sådan makt?

Jag hävdar att religionens maktställning i folks sinnen är en fara för det moderna samhället. Via religionen kan man skapa en armé av zombies som bara lyssnar till guden, eller ”tolkningar” av guden.

Jag säger att folk får tro på myror på månen, flygande hästar eller tusentals liter med vin som skapas ur tomma intet, om de vill, ingen ska hindra dem, MEN att ge fantasier en sån status i ett samhälle bäddar för tråkigheter (vilket inte minst bevisas av observerbar verklighet).

Sakta men säkert har väst genom århundraden utvecklats till att skjuta religionen längre och längre ner i statustrappan. Allt detta förändrades i ett slag när några muslimska självmördare som trodde på att Allah var jävligt ahkabar, tog livet av sig med ett plan fullt av oskyldiga.

Det är dags att (återigen) börja arbeta för att kasta av samhället det religiösa oket.

Annonser

2 svar to “Dags att problematisera synen på religion?”

 1. malmoiten Says:

  Håller helt med.
  Religionernas anspråk på att sitta inne med den absoluta, icke ifrågasättbara, sanningen gör det nästan till en naturlag att de snabbt och enkelt ”kapas” av präster / imamer / politker som gör sig till uttolkare av denna ”sanning”

  Anser dock inte att man skall använda ordet ”fantasier” i samband med religion. Om det är något som starkt religiösa brukar lida brist på så är det ju fantasi och kreativitet.

  Jag puffar för den psykiatriska diagnosen vanföreställning, men i kollektiv form.
  Studera kriterierna som används av psykiater för att ställa diagnosen ”Vanföreställning”:

  *Visshet (hävdad med absolut övertygelse)
  *Oförbätterlighet (icke förändringsbar med tvingande motargument eller bevis för motsatsen)
  *Omöjlighet eller innehållsmässig felaktighet (osannolik, bisarr eller uppenbart stridande mot kända fakta)

  Påminner diagnoskriterierna möjligtvis om något?

 2. Varg i Veum Says:

  Ja, vansinne påminner mycket om religionsutövning. Jag anser dock att alla har rätt att vara vansinniga. Om de skadar andra ska de naturligtvis låsas in tills de inte kan skada andra längre. Men religiösa ”vansinniga” är för det mesta helt normala bland människor, de håller sitt vansinne för sig själva. Precis som det ska vara.

  Det är de vansinniga i mer traditionell bemärkelse som bör synliggöras och bekämpas. Väst har lyckats hyfsat i detta avseende genom historien, dvs. fram tills de muslimska vansinniga fick status från vänstermuppar och liknande, samma status som de förvägrar andra människor bara för att de är kristna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: