Kanske dags att tillämpa lite sk ”kulturrasism” i u-landspolitiken och biståndet?

En stor del av anledningarna till att u-länder och konfliktområden har det som de har det beror på kultur, normer och tankevärld. I dessa regioner är det norm att man bör föda många barn. Många ska dela på de få resurser som finns, alternativt att de inte fördelas rätt. Fördelningen av resurserna tycks man inte kunna göra någonting åt utan fortsätter att stödja sjuka system med bistånd och affärer som gynnar de som har makten mer än befolkningen. Klart är dock att dagens system inte fungerar med tanke på flyktingsströmmarna. Eftersom man nu då väljer att underhålla dessa sjuka politiska system så kanske det är dags att vända blicken och börja bearbeta föreställningarna som råder? Att biståndspengarna används till att förändra attityder och seder, den förlegade kulturen istället? Den kultur som tillämpas har kanske haft sin relevans i kulturens begynnelse men är malplacerad i verkligheten som den ser ut idag.

Man har gamla unkna föreställningar om att många barn, helst då pojkar naturligtvis, tryggar ens försörjning på äldre dar. Även unkna värderingar om vad sex är, att det främst är till för att tillfredsställa mannen och för att föröka sig, och det senaste inte minst pga. unken föreställning om religionen som förordar det. I dessa länder ses religionen som bokstavlig mer eller mindre och inte som de sedelärande historier de är. Historier som man kan ”tolka” som man vill. Varför då inte hjälpa dem att tolka den till att passa verkligheten istälelt för en inbillad sådan? Man måste hjälpa de fattiga att förstå sin egen religion helt enkelt. Man måste lära dem att fler barn väldigt sällan bidrar till någonting gott, än mindre tryggad försörjning på äldre dar.  Att det förvärrar alla problem att sätta fler människor till världen som är dömda att leva ett eländigt och fattigt liv. Sexualupplysningen verkar gå sådär i de befolkningsrikaste kulturerna kan man ju lugnt säga, så frågan är om det sätt som det genomförts har något existensberättigande längre? Kanske är det dags att förändra den gamla synen på sexualundervisning och ta med de förödande aspekter som kulturen har när det gäller sexualliv i beräkningarna?

Kanske bör man hjälpa dem att ställa frågan om det är realistiskt att tro att man både kan äta kakan och ha den kvar? Hjälpa dem att förstå att man kanske måste överge förlegade tankesätt för att kunna utvecklas och få välstånd?

Nu vet jag ju att det finns många som anser att väst är ”skyldig” till att det ser ut som det gör i U-länderna och att det är västs ”skyldighet” att ”betala tillbaka”. Det är ju denna självspäkningsfilosofi som dagens bistånd (för att inte säga invandringspolitik!) bygger på i grunden snarare än pragmatiska och logiska argument. Man har gett U-länderna en offerroll som de verkar ha svårt att ta sig ur. Men har den då gett några varaktiga resultat på andra än några få ställen där man lyckats utveckla gamla förlegade kulturer?

Annonser

2 svar to “Kanske dags att tillämpa lite sk ”kulturrasism” i u-landspolitiken och biståndet?”

  1. Pica pica Says:

    Jag tror Vargen har satt tummen på pricken i flera avseenden här. Den bästa hjälp vi i-länder kan ge med våra biståndspengar är att villkora dem och på så sätt se till att de hamnar rätt och inte i korrupta ledares fickor.

    I u-länder är många barn en sorts ersättning för våra välfärdssystem. Lägg därtill hög barnadödlighet så faller det sig naturligt att skaffa många barn för att trygga sin ålderdom – att bli omhändertagen av sina barn. När dessa människor ”flyr” till väst blir det självklart krockar mellan systemen. Dels överlever alla barn här och dels tar de del av vårt välfärdssystem utan att ha bidragit till det. Jag är övertygad om att många invandrare inte fattar att de blir försörjda av hårt arbetande svenskar.

    Dags att sätta ner foten också vad gäller bakåtsträvande religioner som kräver allt större plats för att de som utövar den ska få känna sig ”hemma”. Vi lever i ett sekulärt samhälle och ska inte tvingas tillbaka till vidskepelse och hyckleri p g a någon religiös fanatism.

  2. Varg i Veum Says:

    Problemet är just dessa krockar. De uppstår helt förutsägbart. Man måste vara bra verklighetsfrånvänd om man tror att så fort t.ex. en somalier som hela sitt liv levt i somalien sätter sin fot i sverige så blir denne ”svensk” med allt vad det innebär av förståelse för mentalitet och samhällssystem. Naturligtvis blir sverige ett land där manna regnar ner från himlen. Många tror gärna att det är allah som låter det regna på dem och ryktet sprider sig i en värld där man aldrig i sina vildaste fantasier hört talas om socialbidrag, gratis utbildning och jämförelsevis ”gratis” toppmodern sjukvård.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: