Den om romer, är allt så enkelt som det beskrivs av vissa?

Romer har ju diskuterats häftigt i media och mången proffstyckare i medierna har sagt sitt. Det har berättats att romer har ”diskriminerats i århundraden”. Just detta påstående skulle jag vilja problematisera.

Har romer, alla romer bara för att de är romer, verkligen diskriminerats ”i århundraden”? Statistiskt vore det ganska sensationellt om alla romer diskriminerats. Men de romer som har diskriminerats, har de alla blivit diskriminerade för att de är römer? Bara för att de är romer? Har de romer som har valt att lämna de negativa delarna av romsk kultur som gör integrationen svår också diskriminerats? De som skaffat eller fått jobb och lever som normala människor, har de också diskriminerats bara för att de är romer?

Är det så enkelt att om du är rom så är du född att bli diskriminerad av vita rasistiska samhället så som såna som Maria Leissner och hennes vänstersvans påstår? Varför måste man tillämpa såna förenklingar på ett komplicerat problem? (frågan är retorisk då de flesta vet svaret: det är bekvämt och man riskerar inte att stigmatiseras av normen)

Eller vågar man komma med åsikten att integration är som att dansa tango? Om bara en dansar så blir det inte så mycket tango?

För att komma till rätta med många romers problem kanske vi måste analysera de romska strukturerna? Precis som man analyserar ”patriarkala” och ”vitnormska” strukturer? I dokumentären nedan om romska barn som tvingas tigga och stjäla synliggörs några romska strukturer som man måste komma tillrätta med innan någon integration kan ske. Kanske är det dags att bryta detta 500-åriga utanförskap?

Se dokumentären och föreställ er att barnen var etniska svenskar och vad socialen och myndigheterna skulle göra då. Varför inte behandla romska barn som vilka barn som helst? Hade det varit etniska svenskar skulle barnen försvunnit från föräldrarna illa kvickt. Ingen etnisk svensk skulle tillåtas behandla barn så, varför tillåts romer? Skulle inte folk behandlas likvärdigt? Varför ska romer få denna särbehandling bara för att de är romer? Varför tas inte barnen ifrån romerna, likt man gjorde med den lilla flickan med en algerisk mor. (kommer inte ihåg namnet nu, men det var stort i media för nåt år sen)

Det som är intressant att de som diskriminerar de romska barnen är inte Gyllene gryning i grekland eller Forza Nord i italien utan ”medmänskliga” svenskar som Leissner och dylikt. Såna som pratar om ”barnkonventioner” och människors ”lika värde”

Naturligtvis handlar diskrimineringen av romska barn om beröringskskräck som gränsar till patologisk fobi. Ska man verkligen ta hänsyn till kultur när det handlar om barn? Om romer ”förlorar sin identiet” eller sin kultur av att barn som tvingas leva under de förhållanden deras familjer ger dem ges chansen att få ett drägligt liv, är inte det ett billigt pris att betala för att bryta utanförskapet efter 500 år?

Kan lägga till att i dokumentären ser vi hur ”rasistiska” och ”antiziganistiska” även italienska polisen är då de har mage att kartlägga kriminella familjer i sina arbetsfiler. 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: