Det normkritiska hycklandet

I dagens LT berättas om finska romers kultur. När jag läser artikeln slår det mig hur okritisk den är. Varför utsätts inte vissa specifika kulturer och religioner för samma normkritik som den som råder i samhället i stort? Du vet det där om ”unken kvinnosyn” eller ”upprätthållandet av förlegade strukturer och normer”

Varför hycklas det så jäkla mycket? Tror de på fullt allvar att alla är dumma i huvudet? Vad tror man sig åstadkomma genom att så blatant och öppet hyckla?

Trovärdighet? Att folk ska ”förstå” sina egna ”strukturer”? Att man hjälper den romska kulturen att utvecklas som övriga samhället?

Det här multikulturella experimentet verkar mer att bevara just ”strukturer”, så länge det handlar om såna där lite ”efterblivna” kulturer (eller hur såna som kallar sig antirasister nu ser på t.ex. romernas kultur då man inte behandlar den jämlikt och lika mycket värd som sin egen föreställning om kulturen man själv verkar i)

Annonser

Ett svar to “Det normkritiska hycklandet”

  1. Pica pica Says:

    Nu blir jag lite krass. Allt prat om deras kultur framstår för mig allt mer som en mycket dålig ursäkt för det som krockar med värdegrund, lag och ordning i t ex Sverige.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: