Konst som exponerar sk ”antirasisters” hyckleri

En afroamerikansk konsttrend har tydligen startat i USA. Det handlar om att män med brun eller svart hud bär en vit kvinna som en boa.

Det är sån här konst som är så bra tycker jag. Konst som provocerar dem som behöver bli provocerade. Precis som muhammedteckningar o.dyl. eftersom konst samtidigt är en kommentar till samtiden. Men eftersom (ickesocialistisk) konst inte handlar om att diktera för medborjaren vad han ska tycka och se så ser jag denna konst som en exponering av antirasisters hyckleri och som visar varför man inte kan ta såna människor på allvar . Den brunhyade mannen gör sitt konstverk eftersom han vet att han inte kommer att bli attackerad av normförespråkarna pga. av sitt bruna privilegium. Såna som kallar sig ”antirasister” sitter förmodligen och myser över att såna de anklagar för att vara ”rasister” blir provocerade. De som blir provocerade behöver bli provocerade är min inställning. Jag blir provocerad av det som konstverket problematiserar: det strukturella hyckleriet som den form av antirasism vi ser idag är byggd på. Samtidigt så blir jag glad över att jag fick min tes bekräftad återigen.

En annan tolkning man kan göra är att svarta män är så svaga i sin svarta identitet att de känner att de vill vara som vita män och ”klä sig” i vithetsnormen, att kopiera allt som den vita mannen gör. Konstnären problematiserar det svaga självförtroende som svarta män har inför sin egen hudfärg så de försöker likt Michael Jacksson göra sig ”vita” men de vågar inte gå lika långt som Jacksson.

Mitt tips till sådana svarta män är: sluta med det, ni kommer aldrig att få vit hud, lika lite som vita som bekänner sig till ghettokulturen och dess attribut kommer att bli av med sin koloniala skuld genom att härma den svarta mannen. Bejaka det du är, du är inte mindre värd som människa bara för att du är dig själv. Det kommer alltid att finnas folk som hatar dig för att du är svart, precis som det alltid kommer att finnas folk som hatar vita (inte sällan är de vithyade faktiskt)

Måhända att det råder en upplevd ”vithetsnorm” men det är inte så konstigt om du tänker efter, precis som det förekommer svarthetsnormer så förekommer det vita, gula, röda, muslimska och homonormer. (jag vill inte diskriminera homosexuella o muslmer i den här maktanalysen) Jag vet att alla dessa rasnormer reflekterar en maktordning. Men man ska se normerna i en kontext. I väst är det den ”vita” kontexten som gäller, sålunda har ”vita” per automatik en maktställning, precis som gula har det i kina och svarta i Afrika (om de inte skänkt bort den till vita och gula vill säga) Man må tycka vad man vill om sakernas tillstånd, men de kommer inte att försvinna förrän man utrotat tanken på grupper i människans sinne.

Att utrota grupptanken hos människan är omöjligt enligt mig, det är liksom en av mänsklighetens starkaste pelare. Man kan inte ta bort gruppkänslan hos ”vita” lika lite som man kan ta bort gruppkänslan hos ”svarta” eller homosexuella och muslimer. I alla fall kan man inte göra det under så kort tid som vissa knallkorkar har våta fantasier om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: