Kalle Anka på julafton…

Idag är det julafton och många sitter och är bittra över att så många följer [svenska] traditioner, som att titta på kalle anka t.ex. Någon i nåt kommentarsfält undrade varför kalleanka-traditionen är så stor i sverige. Tydligen tittar nästan 4 miljoner människor varje jul.

Svaret är att det har blivit kultur hos så många svenskar. En kultur, tradition uppstår när tillräckligt många anammar det . En kultur kan inte påtvingas [fritt] folk om de inte vill ha den, som vissa inbillar sig. Dessa bittra oikofober försöker få det till att traditionen med att titta på kalle anka skulle vara någonting mindre värt än andra (företrädelsevis främmande) traditioner. Fakta är att kalle anka-tittande varken är sämre eller bättre än ramadan t.ex. eller varför inte Julottan?  Allt är traditioner som baseras på en kultur som människor i en speciell kontext har anammat för att de vill det. Just den fria viljan, om vad hon vill anamma eller inte, hos [svenskt] folk tycks vara oerhört provocerande för vissa sortens människor.

Annonser

11 svar to “Kalle Anka på julafton…”

 1. Lotta Says:

  God jul alla Kalle knarkfantaster! Självklart följer vi traditionen här i vårt land. Vad gör vi annars här?

 2. Eva Says:

  Hyvää Joulua Varg i Veum!
  Vi sverigefinnar älskar dig!

 3. Shawn Says:

  Du glömde dock att nämna att de censurerade ännu mer delar av Kalle Anka på julafton.

  Våra makthavare och politiker tror at alla är idioter i detta land så att de måste lära oss att tänka och tycka rätt. Om vi råkar se en stereotypis figur i tecknad film så tror makthavarna att vi inte har kritiskt tänkande utan börjar vilt haila i TV soffan.

  Hela denna omvända hederkultur måste BORT!

  I germansk kultur: Du har rätt att säga vad du vill. Ord skadar inte.
  I ny kultur präglat av idéer från Frankfurt skolan: Om du säger något fel så kan du kränka andra. Detta är lika farligt som om du springer runt och rånar, härjar och våldtar.

  Det är lite sjukt när man får samma straff för att höja armen fel eller om jag går ut och rånar folk. Det ena skadar ingen. Det andra skadar folk.

  Det är de som är kränkta som är problemet, inte de som ”kränker”. Det är de som skall ha hjälp för sitt perversa ”jag är kränkt -du rasist” tänkade som präglar deras vardag.

  Politiskt korrekthet som är en del av Frankfurt skolan är det farligaste som finns. Det ändrar hur vi talar, tycker och tänker utan att ändra lagar. SVT censurerar program godtyckligt enbart för att följa denna PK norm.

 4. Sten Bohman Says:

  Reagerar på att din analys är så grund. Det handlar i grund och botten om en fornnordisk religiös högtid som togs som gisslan av en importerad religion från mellanöstern. Istället för att offra till gudarna för att få välsignelse över grödan så gick vi senare till kyrkan för att be om nåd. Nu har vi de senaste sextio åren skippat det religiösa för att istället sitta hemma och glo på en amerikansk tecknad film.

  Sextio år är mycket för en generation, men för nationalstaten Sverige så är det inte mer än ett ögonblick. Att dra några kulturella växlar av svenska befolkningens bisarra intresse för Disney-filmer känns så politiskt korrekt att man inte kan mer än häpna.

  Den här vurmen för att hitta enkla populärkulturella gemensamma nämnare smutsar bara ner det som definierar vårt kulturarv. Dessutom så lockar det till sig idioter som gör det ännu enklare att kasta skit på oss som värnar Sverige och svensk kultur. En kommentator som titulerar sig ”Shawn” är inte ens medveten om att det är Disney som censurerat Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul och inte SVT. Han kämpar mot väderkvarnar när han inte har intelligens nog att se, att det han tror är svensk kultur definieras av ett amerikanskt företags nycker.

 5. Varg i Veum Says:

  Ärligt talat sten bohman. Tror du på fullaste allvar att mer än någon promille av en promille bryr sig om svensk kulturarv från sena järnåldern? Kultur är det som verkar idag hos den stora massan. Det är naturligtvis din rätt att tycka vad du vill om fakta, men jag hoppas du inte går omkring och tror på ett uppvaknande hos svenska folket. Det vore att slösa på det enda liv du har.

 6. Sten Bohman Says:

  Varg i Veum, jag har inga som helst planer på att återuppväcka kulturyttringar från forntiden. Jag ville bara belysa hur ytliga de populärkulturella yttringarna är. Jag ser det som lika mycket svensk kultur att tala mot Kalle Anka som att tala för det. Lika PK om du så vill. Populärkulturella yttringar svänger lika mycket hit och dit som prästens lilla kråka.

  Vad säger du själv? Hur genuint dåraktigt känns det inte att halva svenska befolkningen sitter på jul och glor på en tecknad film vars innehåll bestäms och censureras av ett företag som Disney? Är det en viktig del av vår svenska kultur som du känner att du behöver slåss för?

 7. Gubben Says:

  Jag har aldrig träffat nån som ogillar att folk tittar på Kalle Anka. Själv har jag slutat för långe sen, just därför att jag sett det så många gånger. Tjuren Fernidan tyckte jag om.
  Jag skulle inte kalla det en tradition utan en vana.
  Min son är fanatiskt intresserad av att titta på fotboll, en vana som jag inte förstår. Men helt ok förstås.

  Vissa har som vana att hacka på andra, som en hobby att hacka, som en mani ,varje dag . På julafton, på juldan på,
  annandan på alla årets dagar.Det kan utvecklas till en tradition om det går från far till son.Till en kultur om du vill, men det är inte okey.
  Med vissa menar jag inte dej Varg.

 8. Varg i veum (@VargiVeum) Says:

  Du har en poäng Gubben, jag har heller inte stött på några (och tro det eller ej, jag känner faktiskt flera som kallar sig antirasister) som har några problem med Kalle Anka. Det är en ickefråga hos de flesta. Det är, som vanligt, mest några proffstyckare på aftonbladets kultursidor o.dyl. på vänsterkanten som ojar sig.
  Du skriver att det ”inte är en tradition utan en vana” Så kan man ju också säga, men kan du utveckla vad som är skillnaden mellan en upplevd tradition och vana?

 9. Varg i veum (@VargiVeum) Says:

  @Sten Bohman. Viktig och viktig, jag själv undviker socialt påtvingade traditioner och kulturyttringar så det är väl inte mer viktigt för mig med kalle anka än dansa runt midsommarstången. Jag är mest intresserad över att det är sån diskrepans mellan vad som är och inte är. Varför anses Kalle Anka vara mer föraktligt än ramadan t.ex.

 10. Gubben Says:

  Om mina föräldrar och deras föräldrar hade tittat på Kalle Anka som barn och fört det vidare till mina barn hade det varit en tradition i vår släkt , men inte nödvändigtsvis en svensk tradition.
  De sista tio åren har vår familj skippat granen, det har blivit en vana.

 11. huginomunin Says:

  Betydligt värre indoktrinering är den kommunistiskt-fascistiska godhetsspyan Karl-Bertil Jonssons Julafton…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: