Den ideologiskt konstruerade skulden

Jag misstänker att de flesta vita går omkring och känner skuld för vad deras förfäder gjorde. Hur de koloniserade och förtryckte andra folk. Det är inte så konstigt med tanke på hur krafter i samhället i snart 100 år styrt vad som anses vara ”rätt” historia att lära ut till barn. Diskursen har varit att vita, och endast rasen vita människor varit onda. När man tänker efter så skyller man aldrig på den sk ”tidsandan” när det gäller vita. Det tycks mig som att vita alltid borde ha varit överlägsna andra folk, muslimer och svarta t.ex. Att de ägnade sig åt samma saker som vita förväntas vi acceptera för att de som bestämt den officiella historien anser att de var outvecklade. Därför är den koloniala skulden så inympad i västs medvetande.

Har du nånsin funderat över varför slavhandeln koncentrerade sig till afrika? Varför fraktades inte indier, kineser, hawaianer, polyneser, aborginer, araber, amazonindianer, USAs indianer eller japaner till bomullsfälten i USA? Alla dessa var ju lika ickevita som de svarta. Man får gärna uppfattningen att vita kristna mer eller mindre uppfann den afrikanska slavhandeln, att det var vita som var hemskast mot slavarna eller förslavade flest.

Ett svar på den frågan skulle jag tippa är att slavhandelkulturen var tusen år gammal och utvecklad till närmast perfektion i afrika hos afrikanerna själva och arabländerna långt innan afrika ens fanns i de vitas medvetande, än mindre utforskat. Den afrikanska och arabiska slavhandelkulturen som redan fanns när vita kom dit måste ha tett sig som lockande. Vita mer eller mindre serverades slavar av de befintliga strukturerna. Det var inga vita som byggde upp någon slavhandel, strukturerna för den ”moderna” slavhandeln fanns på plats sen minst 1000år tillbaka (slaveriet i sig är mycket äldre än så, men den industriella hanteringen var ingalunda ett vitt påfund). Naturligtvis borde ju vita människor ha visat sin överlägsenhet gentemot dessa vildar men pengarna vann över moralen.

Eller så var vita inte så överlägset utvecklade som de som lider av den koloniala skulden inbillar sig? Slavhandel är fel, oavsett vilka kulturer som ägnar sig åt det (Slaveri var t.ex. inget fel enligt islam som den ”perfekta människan” lärt ut)

Nedan ser du en historia som du garanterat inte fått lära dig i en svensk skola eller svensk gammelmedia. Fråga dig varför, eller ännu bättre; fråga makten varför den envisas med att du ska gå omkring och känna skuld för historien som du inte hade ett skit med att göra. Varför du ska drabbas av arvssynd.

Del 1

Del 2.

Del 3.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: