De svenska känslodebattörernas högljuddhet bör ifrågasättas

Fria Tider har tagit upp nyheten om att rökande mammor och andra faktorer kan spela in i homosexualitet. Jag har väntat på att twittervänstern ska vakna, men det verkar dröja så jag får nöja mig med kommentarer till Fria Tiders artikel.

Många där tycks bli upprörda över att någon kommer med såna rön. Just denna upprördhet finner jag intressant då det säger inte så lite om det debattklimat som råder i Sverige och som styrker min tes om att kritiskt och öppen tankeverksamhet har fått ge vika för känslor. Jag har länge funderat på vad det beror på att vuxna människor väljer att gå efter känslor istället för tankearbete.

Upprördheten man kan ana i kommentarsfältet får mig att se likheter med rasismteorin som florerar.

Ta t.ex. Karl-Olov Arnstbergs forskning om romer som visade på tendenser hos gruppen romer. Detta anses ju av såna som påstår sig vara sk ”antirasister” vara ”antiziganism” eller rasism. De individer som upprörs över hans forskning har lämnat det kritiska tänkandet till förmån för deras känslor och tror att Arnstberg säger att alla romer är likadana. Känslotyckarna anser alltså att om man påvisar en tendens hos grupper, eller snarare vissa bestämda grupper, så menas att alla i gruppen är som tendenserna visar.

Debatten skulle må bättre av lite mer kritiskt tänkande och mindre känslor.

Annonser

3 svar to “De svenska känslodebattörernas högljuddhet bör ifrågasättas”

 1. Cavatus Says:

  Däremot går utmärkt att uttrycka sig generaliserande mot vita, västerländska, medelålders heterosexuella män. Där finns det inga begränsningar när gäller att uttrycka sig nedlåtande och cyniskt.

 2. Brooke Says:

  Har egentligen vänstern någonting emot att man visar på, exempelvis, vad som är den bakomliggande orsaken till homosexualitet?

  Det borde väl snarare vara ett problem för konservativ höger som ju brukar menar att homosexualitet är ett val.

 3. Varg i Veum Says:

  @Brooke. Ja, jag har uppfattat att ”vänstern” har definitivt någonting emot att bakomliggande orsaker synlggörs. Homosexualitet är ”naturligt” enligt dem och förklaringar som antyder om att det skulle vara några yttre faktorer som är orsak till homosexualitet (istället för naturens vilja typ) anses homofobiskt mer eller mindre.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: