Romernas särart, vad är det?

Läser i Expressen om romer. Där frågas det varför romer inte ”får behålla sin särart” varför de måste ”anpassa sig” till samhället.

Exakt vad är denna ”särart” som de påstår sig ha? Handlar det om tygstycken man bär på sig? Fakta är att de finska romerna, som är de som utmärker sig mest med sin traditionella klädsel, knappast kan ses som representanter för den gemene romen.  Det femhundraåriga romproblemet beror nog inte på lite tyg.

Vad är då denna särart som de anser sig ha och som de tror hindrar dem att integreras?

Annonser

Ett svar to “Romernas särart, vad är det?”

  1. Pica pica Says:

    Håller med om att Rumänien ska ta ansvaret för sina medborgare, även romerna. Men de gjorde ett försök med det enorma moderna bostadsområdet ute på slätten för romerna.(Se Paradise Hotel på Youtube). De fick helt nya moderna lägenheter men det tog inte många år innan de hade förvandlat det till en soptipp. Inte något fast finns kvar i lägenheterna. Alla sopor och skit slängs ut från balkonger och fönster så att husen omges av ett metertjockt stinkande lager av sopor. Likadant ser det ut runt deras kåkstäder i Sverige. Är det månne en del av deras kultur och särart som de vill bevara?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: