Vad är social konstruktion?

Man har forskat i vad svenskhet är och har kommit fram till att det är en ”konstruktion” precis som Somaliskhet och Brasilianskhet, eller varför inte muslimskhet?  Allt vi människor föreställer oss är konstruktioner, det finns ingenting unikt hos vare sig muslimer eller araber, deras föreställningar är också konstruktioner. Skulle deras konstruerade föreställningar på något sätt vara bättre för oss, för folk i en helt annan kontext än där de främmande föreställningarna konstruerades?

Det enda sättet att förändra konstruktioner och föreställningar är att ersätta dem med andra konstruktioner och föreställningar.Vems konstruktioner och föreställningar ska vara de ”rätta” och varför? Kan man verkligen med påbud och pekpinnar från makten ersätta ”konstruktioner” och ”föreställningar”? Kan man ta artificiella konstruktioner som någon teoriserat fram, till skillnad från de konstruktioner som vuxit fram iom generationer, och konstruera om människor?

Ska man jiddra om ”konstruktioner” och ”föreställningar” så kanske det vore på sin plats att påpeka att svenskar inte på något sätt är unika i att föreställa sig konstruktioner eller konstruera föreställningar. Som det låter på makten idag så framställs det som att bara svenskar har ”konstruerat föreställningar”

Så varför svamlas det om ”svenska föreställningar och konstruktioner” som om det vore någonting unikt för sverige?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: