Det multikulturella sociala experimentet

Om jag säger: Bosnien, Serbien, Kosovo, Sovjet, Irak o ”kurdistan”, Ukraina, Georgien, Sydossetien, Tjetjenien, Israel o ”Palestina”, Västsahara, Sudan, Irland, Madagaskar, Kina/Ugurier, Somalia, Etiopien, vad har de gemensamt ur ett multikulturellt/etniskt perspektiv?

Är det inte så att i grunden har alla länderna som nämns (dessa är bara från ”top of my head” det finns flera) påtvingats multikultur och att de som vill frigöra sig förkastar experimentet? Leder inte multikultur – om den inte utvecklats till en stark monokultur med gemensamma värderingar – till splittring om etniciteterna själva får välja?

Och detta håller man på och experimenterar med igen i Sverige. Varför ska just svenskarna anses vara så mycket ”bättre” och mer utvecklade än t.ex. kurder eller palestinier i fråga om ”multikultur”? (Den form av multikulturfantasi som förespråkas idag är en modern teoretisk föreställning som aldrig existerat i historien eller ens i verkligheten)

Det tycks vara en naturlig utveckling när forna maktbalanser rubbas att folk sluter sig in i sina egna grupper och hävdar sin upplevda unikhet. Vi ser liknande tendenser i Skottland och Spanien där delar av länderna anser att de är speciella och förtjänar styra sig själva utefter sin kultur och värderingar. Föreställningarna om ”mång-” eller ”multi” kultur verkar bara kunna hållas levande så länge alla mangrant anser att alla kulturer är exakt lika mycket värda, såpass mycket ”värd” att man ignorerar i vilken kultur man verkar i eller är att föredra för en själv.

Därför anser jag att såna som inte tänker utan använder endast känslor som guider i livet borde prova på och tänka lite. Varför inte lära sig lite om socialpsykologi (eller vad kultur är och hur de uppkommit och varför) om man nu inte litar till sitt sunda förnuft?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: