Svenska pass igen…

”Regeringen ska tillsätta en utredning” om vad man ska göra med det svenska problemet att ”svenskar” tappar bort pass stup i kvarten. Vad är det att utreda? Utred de som ”tappar” bort sina pass i industriell skala istället. Eller blir det känsligt då? Kanske kommer det fram uppgifter som skulle gynna systemkritiker eller sk ”rasister”?

I artikeln påstås det att 170 000 pass är ”försvunn” men den siffran låter som en försköning med tanke på att vi bara för ett par veckor sen fick veta att bara förra året försvann 60 000 pass! Hur många har försvunnit sen den värsta invandringsvågen började i början av 90-talet?

Att svenska pass ute i världen ses som vilka pass som helst är för mig obegripligt. Vore jag tulltjänsteman skulle jag sätta lika stort värde på svenska pass som dem från MENA.

Annonser

7 svar to “Svenska pass igen…”

 1. Anonym Says:

  Du glömmer att pass bara är giltiga i 5 år (10 år ifall dom är utfärdade innan 2005, men dom går också ut snart..)

 2. Varg i Veum Says:

  Jo, jag vet att det är så. Därför tror jag att det är giltiga pass de menar med 177 000 försvunna. Vilket gör saken ännu värre. Men det skulle vara intressant och få reda på hur många pass genom de senaste 20 åren har försvunnit jämfört med tiden innan.

  Naturligtvis ska man bli diskvalificerad från att inneha pass om man under den tiden passen är giltiga tappar bort passet fler än ett par gånger. Ett par gånger är logiskt möjligt att nån förvirrad typ kan tappa bort ett pass. Men när man börjar ”tappa” bort giltiga pass fler gånger bör myndigheterna sätta stopp. Då är man antingen kriminell och säljer passet till människohandlare eller inte förtjänt av att inneha så viktiga dokument. Kanske bör man sättas under förmyndarskap?

 3. Anonym Says:

  En enkel lösning hade ju varit att man måste ansöka och bli godkänd för att få nytt pass om man ”tappat” bort t.ex. 2 pass på 5 år, för att bli godkänd så måste man visa upp resehandlingar, bokade resor/hotell t.ex, och sedan får man bara pass som är giltigt under den resan.

 4. Lejeune Says:

  Går det inte att spärra ”tappade” pass?

 5. Tänkvärt Says:

  Man måste nog införa biometriska pass och biometriska gränskontroller för minska missbruket, samt göra det svårare och/eller dyrare att plocka ut ett flertal pass på relativt kort tid. En datoriserad, internationell gränskontroll mot centrala databaser över stulna/försvunna pass skulle dessutom fortfarande möjligöra acceptabla kötider vid gränskontrollerna. Det förutsätter givetvis att det finns någon typ av gränskontroller…

  Risken är för övrigt överhängande att en slapphänt och frikostig svensk passpolitik gör att andra länder börjar se Sverige som en trojansk häst inom EU och andra i gränskontrollsammanhang.

  En känslig fråga man inte utvecklar i DN artikeln är varför just svenska pass är så eftertraktade. Svenska pass förefaller i princip nämligen vara ett frikort in i Sverige (och in i EU). Om en person med oklart ursprung som använder ett stulet svenskt pass för att kommat in i EU och vidare in i Sverige, gör sig av med passet (på ett fördelaktigt sätt), och sedan säger sig komma från Syrien så får de i regel ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. ”Varför skulle någon vilja ta sig ända till USA för att bli illegal flykting, med små chanser till uppehållstillstånd, när man kan bli helt laglig i Sverige – nästan bara genom att lyckas ta sig dit?” Läs om fenomenet här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskt-pass-atravart-i-istanbul_8864956.svd

  I nuläget visar endast 9% av de asylsökande någon form av identitetshandling i Sverige när de söker asyl, då svenska myndigheter tycker att det räcker att man kan presentera en sannolik historia. Historien behöver således inte vara så verifierbar.
  Detta framgår med all önskvärd tydlighet i Migrationsverkets årsredovisning 2013 (sid. 46):
  ”Enligt Migrationsverkets rättsliga ställningstagande i maj 2013 är det fullt tillräckligt att en person som ansöker om asyl kan göra sin identitet sannolik. Det rättsliga ställningstagandet grundar sig främst på att Sveriges åtagande att bereda människor skydd genom att bevilja uppehållstillstånd väger så pass tungt att Migrationsverket inte kan neka någon tillstånd på grund av att identiteten inte har blivit styrkt genom exempelvis hemlandspass eller annan likvärdig identitetshandling.”.
  Samt: ”Att uppvisa sin passhandling vid ansökan om asyl är inte självklart. Det visar det faktum att endast tolv procent av dem som uppgav att de kom från Syrien uppvisade en passhandling vid ansökningstillfället.En person med ursprung från Syrien behöver endast göra det sannolikt att han eller hon är från Syrien för att beviljas ett uppehållstillstånd. Däremot uppvisar allt fler personer olika identitetshandlingar under själva prövningsprocessen i syfte att
  styrka sin identitet. Andelen sökande med någon form av identitetshandling vid ansökningstillfället var 9 procent.”

  Ni hittar länken till årsredovisningen här: http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Vart-uppdrag/Organisation/Redovisning-av-verksamheten.html

 6. Varg i Veum Says:

  Lejeune: jag läste att det finns ett internationellt register med spärrade pass, men tydligen är det någonting som gränskontroller sällan tittar i.

 7. Varg i Veum Says:

  Tack för info ”Tänkvärt” Om det nu ens var så som Migrationsverket beskriver så skulle det vara nåt. Men historierna som många asylanter berättar är så genomskinliga att nackhåren reser på sig när man läser dem, och ändå får de PUT.

  De som inte får PUT måste ha fenomenalt urusla historier då de via sina skattefinansierade ”ombud” under flera år tröskat igenom tre stycken domstolar fullt med människor som inget vill göra annat än att hjälpa dem stanna Sverige. Förmodligen kan inte ens deras, ofta till synes ringa, intellekt ta vilka rövarhistorier som helst…

  Om någon tror att jag ”rasistöverdriver” eller nåt så klicka över till Avpixlat och läs domarna under ”Migileaks” och bilda dig en egen uppfattning. Och nej, det ÄR inte avpixlats skribenter som hittat på det som står i domarna, de är verkligheten. Det är därför upprördheten är så stor över att Avpixlat gör dem tillgängliga för folket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: