Varför finns fattigdom? inte svensk relativ sådan, utan riktig fattigdom?

Satt och tittade på dokument utifrån och den pakistanska pedofilkulturen som råder i vissa delar av landet. Pedofilerna där är inte som här, där är pedofili (mot pojkar, märk väl!) inte lika märkvärdigt. Det sägs att gatubarnen måste prostituera och knarka ner sig pga. fattigdom, för att överleva helt enkelt. Gatubarnen är bara ett av alla symptom på fattigdom i länder som dessa.

Likt ett litet barn började jag fundera på varför det finns fattigdom där och annorstädes? Är det så enkelt att den ”vite mannen” eller ”väst” har ”sugit ut” länderna där fattigdomen förekommer? Jag skulle vilja påstå att det är lite mer besvärligt än denna enkla färdigpaketerade föreställning från vänster. Är det så enkelt att storföretag från (endast?) väst tar alla tillgångar så att det inte blir någonting över åt befolkningen? Kanske menar man att ”väst” stjäl det mesta och sen ”västs” marionettdiktatorer resten? Visst kan det vara en delförklaring, men är det den enda såsom påstås i debatten?

Vilket ansvar har människor och länder själva? Kan man trovärdigt i årtionden, ibland sekel, skylla på ”kolonialism” och ”imperialism” och sen flytta till just de hemska länderna? (som ett slags straff?) Varför är det så svårt för vissa länder och kulturer att ta sig samman?

Vad händer när man befriat sig från sina förtryckare? Är man fortfarande, ofta i flera generationer, så skadad av kolonialismen att man inte kan göra det bättre för sig själv? Är inte en stor orsak till fattigdom att det ständigt blir fler och fler som ska dela fattigdomen? Det föds fler och fler barn. Vad gör de fattiga länderna åt en sån ”enkel” sak? Efter svältkatastrofen i Etiopien på 80-talet t.ex. så har befolkningen ökat med många, många miljoner utan att samhället hängt med.

Vad har de forna öststaterna att lära länder som Pakistan och många länder i afrika och mellanöstern? Hur kunde de samla sig efter katastrofen kommunism? Hur kunde länder som Sydkorea och Japan ”ta sig i kragen”?

Är det inte dags att ifrågasätta gamla föreställningar och myter och gå framåt istället?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: