Myten om arbetslöshet och kompetensbrist

I länstidningen tas frågan om arbetslöshet upp. ”Problemet är att det finns för få jobb

Vad är det egentliga problemet till att arbetslösheten och kompetensbristen ser ut som den gör?

Jag läste tidigare en artikel om att skogsägare i skogslänen måste importera arbetskraft från utlandet då de som redan bor i Sverige vägrar flytta dit det finns jobb. Visst, det är jobbigt att bryta upp från en miljö man är van vid. Kanske rycka upp barnen från kompisar och stora släkten och landsmän osv. Men att påstå att jobb, även enkla sådana, inte finns är att vara ohederlig.

Anledningen till att dessa jobb inte blir tillsatta av arbetslösa som finns här är helt enkelt för att folk inte måste ta arbete. När det gäller mer kvalificerade yrken där arbetsgivare måste importera arbetskraft från utlandet så går det att lösa med endast lite pragmatik. Låt människor som uttryckligen vill ha ett av dessa bristyrken få studera med a-kassan så att de blir kompetenta för de yrken som skriker efter arbetskraft. När det sen inte råder någon brist längre så tillåter man inte folk att studera med a-kassan längre. Det må vara kränkande för dem som inte vill utbilda sig och arbeta på andra ställen än de själva godkänner, det må vara kränkande för folk som tagit studielån och utbildat sig till just dessa yrken. Men vill man lösa problem eller vill man slicka kränkta i röven?

Men detta är tydligen otänkbart av för mig okända anledningar. Istället accepterar man hög arbetslöshet och att komptens inte finns till företag som skriker efter arbetare. Så jag tycker inte politiker och diverse proffstyckare ska gnälla över arbetslösheten och skylla problem på ”socioekonomiska faktorer” Problemet är inte arbetslösheten, problemet är inte heller kompetensbrist, problemet är politiker som inte gör någonting vettigt åt den.

Annonser

2 svar to “Myten om arbetslöshet och kompetensbrist”

  1. Pica pica Says:

    Jag tror att det började med båda blockens experimenterande med skolan för flera decennier sedan. Ska alla ha högskolekompetens? Ska det finnas yrkesskolor och lärlingsutbildningar? Sen bristen på anpassning till vad företagen efterfrågade.

    Så till nysvenskarna som inte får jobb på 10 år eller mer? De, i motsats till pursvenskar har ju fri etableringsrätt. För några år sedan reste representanter för den blomstrande gruvindustrin ner till bl a Södertälje för att söka arbetskraft. De erbjöd betald utbildning, bostäder och välbetalda arbeten men fick nej tack av de i många år arbetslösa syrierna som menade att de inte behövde eller ville flytta norröver. Varför inte samma regler för alla som bor i Sverige?

  2. occidentfaust Says:

    En stor svårighet i Sverige är att vår geografi gör det infrastrukturellt svårt att ha rörliga arbetstagare anpassade till en utspridd arbetsmarknad. Speciellt högre upp i landet. I mer tätbebodda länder ser situation antagligen annorlunda ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: