Kan man särskilja kultur från religion?

Läste en kommentar där någon frågar sig om nån menade ”sed” eller kultur” som svar på ett påstående.

sederJust föreställningen om att religion inte skulle ha med kulturen att göra verkar vara väl spridd hos massinvandringsförespråkare.

Hur man kommer fram till den slutsatsen är inte lätt att förstå. Hur föreställer man sig att en kultur, särskilt då en kultur som den muslimska som är så ingrodd i en religion, inte till den största delen bygger på religionens värderingar? (eller sk ”tolkningar” av den om det känns bättre)

Hur föreställer man sig att man kan ignorera det religiösa i en kultur i en diskussion om kulturer?

Annonser

4 svar to “Kan man särskilja kultur från religion?”

 1. Pica pica Says:

  Man säger att islam är en religion. Vissa säger att islam är en ideologi. Från det lilla jag vet om islam och Koranen ser jag det som ett sätt att leva där Koranens påbud styr minsta lilla steg du tar i livet – en sorts bruksanvisning i hur leva för att komma till paradiset. Det förvånar mig inte det minsta att dessa, drygt 50 länder inte producerar Nobelpristagare eller större vetenskapliga genombrott eller en lever i fred och harmoni. De har helt enkelt inte tid om man tänker på alla krav religionen ställer varje dag. Från bönerna till vilken fot du ska gå in på toaletten med.

  Naturligtvis är också kulturen i dessa länder styrd av religionen.

 2. Magnus Says:

  Den svenska kulturen då, är den påverkad i hög grad av den särskilda varianten av kristendom som Martin Luther grundade? (Som dessutom är så särskilt svår att skilja från koranens islam att till och med vår statsminister, Göran Persson, råkade försäkra oss om att han var muslim när han skulle berätta hur kristen han var.)

 3. Varg i Veum Says:

  Ja naturligtvis? Jag ser inte varför religionen kristendom skulle särskilja sig från vilken annan religion som helst i fråga om dess inverkan på kulturen.

 4. Job Andersson Says:

  Kan det vara så enkelt att den nya seden ÄR att kasta sten och skjuta raketer, för det är ju så man gör i det området, och då – ta seden dit du kommer?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: