Kära troende människa…

Jag förstår varför människor har en tro. Livet, svaren på alla mer eller mindre tunga frågor man har blir så mycket enklare. Man får kraft att leva. Det obegripliga blir begripligt. Man finner tröst i att det finns någonting utanför oss själva, att vi inte är ensamma, att det finns någon som tar hand om allt bara man ger sin tro till guden.

Naturligtvis ska man inte ta denna livlina från människor som känner att de måste ha den för att överleva. Om de i sitt privata liv finner det som någonting gott så är det någonting bra. I grunden är religion någonting gott för en människa (som tror). Religionen var även god för människans (samhällets) utveckling i historien, även om det goda alltid har en baksida, men i det stora hela så har religionen gjort gott.

Men problemet med synen på religion idag är att det finns troende, och en svans till dem, som föreställer sig att religionen, just deras religion märk väl, ska ha någon som helst inverkan på andra människor som inte tror på samma sak som dem. Problemet med religion kan aldrig hanteras adekvat innan denna syn, som återigen har växt sig stark i takt med den att den sk ”toleransen” för ”tolkningar” ökat tack vare det multikulturella experimentet, reformeras.

Nedan är ett klipp som jag önskar fanatikerna, dvs de som tror att just deras religion är den mest sanna, lyssnade på.

 

Annonser

Ett svar to “Kära troende människa…”

  1. Pica pica Says:

    Verkligt bra video! Kanske för att den tar upp min egen ståndpunkt i diskussioner med olika religiösa förespråkare. Jag brukar börja med det jag vet om rymden. Konstaterar att planeten jorden är som ett sandkorn i öknen. Sen hur jorden befolkades och vandrade i olika riktningar till nya bosättningar och kom att anpassa sig efter sin plats på jorden, klimatet t ex. Vore det sen inte märkligt om det skulle finnas så många olika ”gudar” på denna lilla planet? Tänk om det bara finns en gud som har tagit olika skepnader beroende på geografisk hemvist, olika kulturer, olika snabb utveckling etc.

    De flesta håller med mig men talar genast om för mig att det är deras gud som är den ende ursprunglige och då spelar det ingen roll att man påpekar tidsaspekten, när just deras religion uppstod.

    Jag tycker att människan har rätt till sin tro. Men det skall vara deras personliga ställningstagande och får inte påverka andra i samhället. Definitivt inte små barn. Religion ska aldrig tillåtas få politisk makt då jag inte funnit någon religion som på ett idag vetenskapligt sätt kan bevisas. Förvisso finns det olika beskrivningar om himmel/paradis och helvete, vad som händer efter döden, men ingen har kommit tillbaka från dessa platser med bevis på deras existens. Därför kan ingen präst, imam eller annan religiös företrädare locka eller hota med dessa belöningar eller straff.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: