Ett företag som SVWs kultur handlar om vinster, inget annat

SVW försöker ju köpa upp SCANIA helt och hållet så att de kan styra det som de vill utan att ha besvärliga aktieägare som ställer krav, dvs aktieägare som har någonting att säga till om. Det har inte gått så smärtfritt som de förmodligen trodde, visade sig nämligen att betydelsefulla aktieägare inte sålde när de beordrade. Personligen tycker jag budet på aktierna, som bara ligger någon krona över aktiekursen, är löjligt lågt.

Nu har SVW direktörer knuffat fram tyska facket för att mota den befogade rädslan om nedläggning. Facket i Tyskland säger att det är emot ”vår företagskultur” att lägga ner och flytta verksamheter.

Om det kan man bara säga: Skitsnack!

Ett multinationellt företags kultur handlar om vinster, ett företags kultur handlar om att hålla de största (inte alla, märk väl) aktieägarna, de som kan sätta käppar i hjulet helt enkelt, nöjda. Dessa aktieägare är bara nöjda om de får höga utdelningar eller att aktien hålls på en hög kurs till den dagen de beslutar sig för att sälja.

Om SVWs direktörer känner att det finns vinster att hämta genom ”effektivisering” och ”samordning av verksamheterna” så nog fan lägger direktörerna ner och flyttar på det som krävs. Eftersom SVW till största delen finns i Tyskland och deras fack är aggressivt så tar de den lätta utvägen och lägger ner det som behövs utomlands. Att nedläggningar kan kosta företaget miljarder på kort sikt är inte det problem som man vid första anblicken kan tro, det är sådant de kalkylerar med för att håva in vinsterna senare.

Ett företags ”kultur” handlar om att göra vinster, ju större företag, desto mer kultur är det.

Jag hoppas folk inte går på fackets polerade skyltdocka i artikeln för när det väl kommer till kritan så kommer inte facket i Tyskland att ”solidariskt” motsätta sig nedläggning i Sverige om företagsledningen lägger fram det som att det är ”antingen här eller där”

 

Annonser

2 svar to “Ett företag som SVWs kultur handlar om vinster, inget annat”

  1. rksmrgs Says:

    Det finns inte ett enda exempel, INTE ETT ENDA!!, på att sådana löften har hållits i det långa loppet. Vilket kan vara nyttigt att tänka på för det andra stora företaget i Södertälje. Också.

  2. Blodsven Says:

    Kapitalismen har inget hemland, den är bara rå och brutal…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: