Den irrationella koloniala skulden igen…

I norge har några, förmodligen vänstermänniskor, återskapat ett ”zoo” som Norge hade –  för ett hundra år sen! För att ”visa på utvecklingen av rasismen”. Tanken var förstås att spä på den konstruerade skulden dagens människor förväntas känna. För ett sekel sen fraktade norrmännen några afrikaner som fick bo på en utställning om afrika och infödingarna i Norge. Detta har ett par konstnärer (varav en är svart själv) då återskapat. Detta får naturligtvis de sedvanliga misstänkta bli upprörda. Lite backlash för konstnärerna som säkert trodde att de skulle bli hyllade för att de försöker skuldbelägga människor som inte har ett skit med att göra vad folk gjorde för hundratals, ja tusentals år sen.

Jag kan inte se att dagens människor har någon som helst anledning till att känna någon konsturerad skuld för vad deras förfäder har gjort enligt den tidsanda som rådde då. Ni vet, samma ”tidsanda” som vissa stollar brukar skylla på när de ska relativisera ett par gamla sagoböckers perversioner som dess gudar och anhängare hittade på.

 

Annonser

2 svar to “Den irrationella koloniala skulden igen…”

 1. Pica pica Says:

  Jag känner ingen skuld över att olika grupper muslimer i Syrien har gjort en grushög av ett vackert land. Eller att galna jihadister från hela världen skär halsen av varandra för att de inte är religiösa nog. Jag har inte någon skuld till detta.

  Samma sak med indragning av Tintin eller t o m Emil i Lönneberga eller att jag beställde en negerboll till kaffet. Vår kultur i form av filmer, böcker, musik, konst osv speglar den tid de gjordes och är en del av vårt arv. Någon sa att vi inte kan förutsäga framtiden om vi inte känner vår historia.

  Har de inte bara fel tidsperspektiv?

 2. Varg i Veum Says:

  Att känna till historien är bra. I historien görs misstagen som skapar framtiden. Men att lägga kalkeringspapper på historien och rita en bild som representerar nutiden, så som många gör är att fördumma. I teorin kan man ju göra det, men det säger inte mycket om nutiden.

  För att historien ska ”upprepa sig” så som de tror så måste förutsättningarna vara desamma. Denna känslomässiga konstruktion kräver att ingen utveckling har skett, att människan är precis som förfäderna mentalt. Att samhället och livsbetingelserna är mer eller mindre identiska. Det faller ju på sin egen orimlighet, att tiden och mentaliteten skulle stått stilla.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: