Känslornas tyranni

På Dispatch International har en Maria Celander skrivit en krönika om hur känslor får styra debatter. Detta är någonting som jag länge funnit fascinerande. Hur har irrationella känslor fått denna makt över människor och det allmänna medvetandet? Vad är det som har hänt?

Känslor är det nya svarta. När detta paradigmskifte skedde, och varför, kan nog ingen riktigt svara på – men att det har skett torde stå klart för alla och envar. Det märks tydligt i diskussioner av alla slag, privata såväl som offentliga. Fakta, empiri, logik och rationellt tänkande är ute – känslor är inne.

 

celander-272x195Om någon “känner” någonting, slår det ut alla argument, även om de är sanna. Ta Blekinge tingsrätts fällande dom om hets mot folkgrupp mot Michael Hess (SD), till exempel. Tingsrätten skriver: “…  i strid med plikten enligt artikel 10 att så långt möjligt undvika uttalande som är omotiverat kränkande för andra och sålunda utgör angrepp på deras rättigheter och därför inte bidrar till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor.”

Läs resten här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: