Vad är svenskhet? Vad är kultur?

Alla har väl hört den klassiska vänsterproblematiseringen som går under frågan ”vad är svenskt”? Denna retoriska fråga ställs inte så mycket för att personen ifråga är särskilt intresserad av vad svenskhet är utan för att han vet att den som ska svara på den blir ställd (tystad om du vill) Vänsterpersonen vet naturligtvis själv inte vad som är svenskt -eller somaliskt, palestinskt eller Mongolesiskt för övrigt. Men en sak kan du vara säker på: de skulle aldrig våga ställa frågan i samma syfte till en människa från något annat land, eller snarare: hudfärg, för hudfärgen skrämmer.

Ingen kan svara på det vetenskapligt eftersom det handlar om känslor. Känslor är någonting personligt och inte alltid så lätta att sätta ord på. Varje försök att definiera möts med svaret ”tror du att det bara svenskar som gör eller har gjort så?” eller ”varför tror du att det är unikt svenskt” (inte sällan kommer några floskler om att det minsann var araber och muslimer som hittade på det först och som kom med invandrare) därmed tycks man mena att om någonting ska kunna definieras enligt deras sätt att se på någonting så måste det vara unikt just för det som ifrågasätts.

Denna föreställning om att någonting är antingen eller går naturligtvis inte att argumentera emot, eftersom ingenting som har med människors kultur eller uppfattning om sig själva eller andra att göra är antingen eller. Världen, människan är inte så svart och vit som denna sortens människor så gärna vill att den ska vara.

Detta med att världen och tillvaron är mångfacetterad tycks vara svårt att förstå för vissa, så jag ska ta en analogi med rollspel till datorer och karaktärskapandet i dem.

När man startar spelet så finns det en massa egenskaper som man ska kalibrera för att få fram den persona man vill. Man har olika värden för olika egenskaper. Lite av A lite mer av B och lagom mycket av C lite mindre av D osv. När ”styrkan” i alla egenskaper sammanfogas får man en karaktär som är svag på vissa saker och stark i andra. Dvs. karaktären har samma slags egenskaper som alla andra karaktärer som andra spelare skapar, men styrkan i dem är antingen förtryckt eller förstärkt. På så vis får man någonting unikt. Detta kan man överföra på kulturer också. Det är alltså inte så som de som springer omkring och frågar alla vad som är svenskt och svenskhet tror att för att vara någonting så måste saker saknas eller finnas.

Jag vill påstå att kulturer är en blandning av styrkan i olika egenskaper som alla samhällen och kulturer har.. De olika styrkorna i de olika egenskaperna formas av den kontext som kulturen utvecklas i. I vissa kontexter behövs inte vissa egenskaper, därför utvecklas de inte, i andra behövs de (inte sällan för att man ska överleva) och då förstärks de. Dessa erfarenheter ”cementeras” i till kulturer. När kontexten ändras så ändras kulturen också. Människorna, kulturen ”assimileras” till den nya kontexten. Men det tar tid. Därför är påtvingade multikulturella experiment osmarta.

Jag vet nu att det finns just hos såna här personer ett, i mina ögon, irrationellt motstånd mot att kvantifiera och definiera. Men då ska de inte ställa såna ointelligenta frågor kan man ju tycka.

Annonser

2 svar to “Vad är svenskhet? Vad är kultur?”

  1. Peter Says:

    Bästa, eller på ett sätt den mest ”roliga”, definitionen på vem som är svensk: ”Alla som INTE omfattas av Hets mot folkgrupp.”

  2. Varg i Veum Says:

    haha… ja, den var bra 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: