”Människors lika värde”

Ni har väl alla hört denna felöversättning fläskas runt med i svenska debatten? Vi tar och problematiserar vad som menas med (den medvetna?) felöversättningen.

Vad menas med ”lika värde”? Gäller det bara ”lika värde” i vissa situationer? Eller är människor alltid ”lika mycket värda”? Vari ligger ”värdet”? Hur ”värderar” man människor? För man måste ju ge människan ett ”värde” innan man kan säga att den är ”värd” någonting. För att någonting ska vara ”värt” någonting så måste det finnas olika ”värden” på människor. Man måste själv sätta värdet för att kunna säga att den eller den personen är mer ”värd” än den eller den. Vissa människor måste ”värderas” som mindre ”värda” (för att ha ett jämförelsemateriel om inte annat)

Jag skulle bli så innerligt glad om en sån där god ”medmänniska” kunde droppa in här och förklara hur de gör när de ger människor ett ”värde” Vad är måttstocken?

Jag ska försöka mig på en analys av denna irrationella floskel. Vad jag tror de menar med ”värde”.

Jag tror de menar att man ska behandla människor lika, alltid, för att om man inte gör det, om man inte ger person X lika mycket vatten som person Y så anser man att person X inte är ”värd” att få mera vatten (eller att X fick en begagnad Xbox utan spel medan Y fick en sprillans Playstation med fem spel, den om ”relativ fattigdom” ni vet ;)). Person X har då ett ”mindre värde” enligt dessa människor som värderar människor.

Men vad baserar en sån där god ”medmänniska” en sån föreställning på? Hur vet hon att det är därför, och endast därför, X inte fick så mycket vatten? För att det är så hon själv behandlar människor hon inte gillar, människor hon inte anser har lika mycket ”värde”? Eller har hon några fakta att stödja sin känsla på?

Om vi nu tar den definitionen av ”värde” som jag tror de menar, då rekommenderar jag ett exempel på det på Varjagers blogg som tittat lite närmare på hur politikerna sätter värde på människor beroende på ”ras” och var de kommer ifrån.

4 svar to “”Människors lika värde””

 1. Peter Says:

  Sex sätt som man kan avväpna människor som använder sig av ”Alla människors lika värde” på:

  1. Det är en (medveten?) felöversättning av FN:s originaltext, som pratar om ”equal in dignity”, alltså ”värdighet”, inte ”värde”.

  2. Vi föds med lika värde. Därefter så ändras värdet beroende på hur vi uppträder. Låt oss säga att du går förbi ett brinnande hus. Det finns två människor i huset men du inser att du bara kan rädda en av dem. När du kommer riktigt nära så inser du att den ena personen är din fru, medan den andra personen är en på orten ökänd våldtäktsman. Vem väljer du att rädda?

  3. En ung somalier som kan betala en flyktingsmugglare 50000-150000 kronor beräknas kosta svenska skattebetalare 10 miljoner kronor under resten av sitt liv. En ung somalier som inte har några pengar, och tvingas stanna kvar i sitt land, kommer att kosta sitt land … tja, säg 500000 kronor under resten av sitt liv. Det är inte fel att säga att somaliern som har pengar värderas till, säg 20 gånger högre.

  4. Om nu PK-folket fortfarande envisas med sitt mantra så har de på flera sätt bevisat att de själva anser att Sverigedemokrater och andra ”högerextrema” människor inte är lika mycket värda som egna partimedlemmar (eller kanske till och med andra Sjuklövermedlemmar).

  5. Genom att dölja invandrarbrottsligheten men förstora upp när svenskar begår brott så har PK-folket visat att de värderar grov brottslighet begånget av invandrare som ett mindre problem än enklare brott begånget av svenskar.

  6. Genom att diskriminera svenskar, bland annat genom kvoteringar och diverse förmåner som bara tillkommer invandrare, så har PK-folket ännu en gång bevisat att de värderar svenskar lägre än invandrare.

 2. Pica pica Says:

  Peter har sex bra punkter. Jag skulle vilja tillägga pensionärerna. På Varjagers blog redovisar han att en invandrad somalier som får ÄFS är så mycket mer värd än en etnisk svensk som har jobbat i 40 år och betalat skatt.

 3. Varg i Veum Says:

  Bra tips Peter! o tack Pica pica för hänvisningen till Varjager. Lägger in en länk till hans inlägg.

 4. Tjalle Says:

  ”Allas lika värde” är en floskel som man slänger sig med för att visa sin egna ultimativa godhet.
  Det behöver härvid inte existera någon bakomliggande substans.
  Men som förutsättning för att få åtnjuta ”allas lika värde” så måste man dela ”svensk värdegrunds” alla värderingar.
  Gör man inte det så är det tyvärr tji med ditt lika värde.

  Som Peter skriver ovan så står det i FN-deklarationen att ”All human beings are born free and equal in dignity and rights.”
  Det står inget om ”värde” här.
  Och inskränkningen ”are BORN free and equal” visar att det finns utrymme för ändringar med tiden.

  Jag var inne på en snäll folkpartitants blogg. Hon hävdade penetrant ”allas lika värde”.
  Så penetrant att jag till slut frågade om Hitler och Moder Theresa hade samma värde enligt henne:
  Svar: ”Ja !”
  Kort därefter var jag inne på en miljöpartists blogg och ställde samma fråga. Och fick samma svar !
  Därefter svalnade min respekt för ”allas lika värde” betydligt.

  ”Allas lika värde” i den meningen som goghetsmänniskor företräder fungerar öht bara om våra resurser är oändliga.
  Är de inte det måste vi göra prioriteringar. Och således inte ”respektera” allas lika värde !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: