Är du fobisierad min vän?

Modet det senaste decenniet har ju varit att sätta suffixet -fobi på det man ogillar. Det senaste påhittet är ”namnfobi”. Nån lustigkurre har startat en sajt där man ska ange sitt namn och så får man statistik (på alla som skrivit sitt namn där) på hur fobisierad man är. Själv hette jag idag Anders, och tydligen är det bara 6% Andersar som känner sig diskriminerade pga. sitt namn (däribland jag)

Gå in och skriv ditt namn och se hur fobisierad du är vetja.

Nu undrar någon säkert över ordet ”fobisierad”. Det ordet har jag hittat på alldeles själv. Eftersom det tydligen nuförtiden är accepterat att hitta på nya godtyckliga propagandistiska betydelser till ord så tänkte jag inte vara sämre, och visa att jag också kan fördumma debatten, för jag har hört att jag har lika mycket ”värde” som alla andra. Vi är alla ”lika mycket värda”

Fobisierad betyder att om tillräckligt många känner sig fobisierade så uppstår sjukdomen – hos de andra, dvs de som de fobisierade tror har en sjukdom, och vips så existerar sjukdomen – hos andra. Apropå sjukdomen fobi. Diagnosen är som bekant inte som förr när människor med bildning och kunskap använde ordet, idag är alla psykologer (inte bara överbetalda proffstyckare på kultursidor) så de kan ge diagnosen till alla de ogillar när man inte har argument att komma med.

 

Annonser

3 svar to “Är du fobisierad min vän?”

 1. Pica pica Says:

  Fobi betyder för mig överdriven rädsla, t ex för spindlar. Därför är det fel att kalla någon för islamofob. Dels för att inte många är rädda för enskilda muslimer och dels för att de som fruktar islam (de som flytt från t ex Boko Haram) har en fullt logisk skräck för dem.

  Men min svenska är så gammalmodig att jag idag har svårt att förstå mitt nya, moderna modersmål. Speciellt det språk som används av dagens journalister.

 2. Varg i Veum Says:

  Det är inte bara för dig som fobi betyder irrationell rädsla, i meningen att det är ett problem, för någonting. Pica pica, faktum är att psykologer känt till problemet länge. Det har alltid varit en diagnos, som även folk som inte är så bevandrade i psykologi lätt förstått, för ett sjukligt tillstånd som inneburit problem för den som drabbats av det. Det som varit utmärkande för personer med fobi är just irrationaliteten, de har känt skräck för någonting som det idag inte finns någon större anledning att känna skräck för. Fobin i faktaenlig bemärkelse har handlat om urtida reaktioner på reella hot som människan haft tidigt i människans utveckling.
  Dessa reaktioner finns i reptildelen av hjärnan. Reptildelen av hjärnan är den ursprungliga delen som formats av faktiska hot i omgivningen under människans tidiga utveckling. Det som idag kallas fobier var nödvändiga överlevnadsmekanismer i människans barndom. På ett sätt kan man säga att, åtminstone vilda djur, har fullt utvecklade ”fobier” mot det som hotar deras överlevnad.

  Men, med tiden har människans hjärna utvecklats. Andra delar har tillkommit/utvecklats i takt med att människan gjort nya landvinningar i närmiljön. Hjärnan har utvecklat där en del lärt sig att reflektera över hoten som den står inför, i takt med att man förstått vari hoten bestått av i vardagen. Människan har lärt sig att reptildelen av hjärnan inte alltid har rätt, människan har fått nya insikter som förtrycker de känslor som reptilhjärnan producerar i sin ”okunskap”.

  Jag anser dock att reptilhjärnans reaktion, i kombination med den kritiskt tänkande delen, den som analyserar hoten som ryggmärgen känner, producerar en sund misstänksamhet mot ett hot som i verkligheten faktiskt visat sig vara just ett hot. Visst är ett faktum att ”alla muslimer” är inte si eller så. Men lika mycket faktum är att hotet från islam är reellt. Att islam (eller föreställningar om densamma) är ett hot i reell mening. God islam, ”ond” islam har sin grund i: islam. Misstänksamheten mot islam i sig är sund till den dagen då Islam inte kan ”tolkas” så som de ”onda” muslimerna gör. Att det inte handlar om den psykologiska termen ”fobi” bevisas av muslimers handlingar (för alla halalhippies: NEJ! alla muslimer tolkar inte islam på samma sätt. Det FINNS muslimer som medvetet väljer att ”tolka” bort det perversa! ingen normalt funtad människa förnekar det) Precis som med Hitler och hans ideologi så finns det tolkningsbara grader i helvetet. (där fick jag in Godwins lag till slut, puh!)

  Man kan säga att så länge det anses vara ”islamofobi” att kritisera galna islamister och lite mindre galna fundamentalister (inte alla fundamentalister springer omkring och halshugger folk eller kräver att alla ska slicka deras röv, faktiskt) så kommer ”islamofobi” att finnas.

 3. Pica pica Says:

  Kanske impulser från reptilhjärnan kan vara det sjätte sinnet?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: