De som blir upprörda av konst behöver bli upprörda.

Konstnären Dan Park har anhållits för att ställt ut sin konst som några uppfattar som hets mot (vissa) folkgrupp(er). Detta är helt okej enligt svensk lag och vänstern. Konst är bara konst ibland, när de flesta gillar den eller åtminstone inte opponerar sig emot den. Konst är konst om det inte riskerar att uppröra en grupp så att den tar till våld. Konsten blir då problemet, inte gruppen som tar till våldet.

Min inställning till konst, till yttrandefrihet, är naturligtvis att den ska vara fri. Yttrandefrihet och konst kan inte, och ska inte styras av att vissa av makten utvalda grupper kan bli upprörda.

När nån random arabisk konstnär gjorde nåt konstverk med nån av alla självmördare som mördade oskyldiga människor (ett foto som segel på en båt som var på rödfärgat vatten) blev upprördheten lika fånigt stor som när Dan Park utmanar maktens hyckleri i sin konst. En massa proffstyckare från vänster hyllade naturligtvis arabkonsten då eftersom konstnären ”väckte debatt” och ”synliggjorde” eller ”problematiserade”.

Det är minst lika ok med Dan Parks konst som den arabiska snubbens även om jag själv inte kan känna annat än det förakt som denna sortens självmördare förtjänar. Men jag behövde se det för att försöka förstå varför såna människor som denna stackars självmördande flickan valde att begå en sån handling, som bara kan jämföras vid amerikanska massmördares eller belgiska pedofilers handlingar. Eller varför inte Breiviks? (jag tycker det var länge sen Breivik nämndes. Vad har hänt med twittervänstern?)

De som blir upprörda behöver bli upprörda.

Annonser

Ett svar to “De som blir upprörda av konst behöver bli upprörda.”

  1. olle bylander Says:

    Som förträfflige Pettersson skriver.
    Jämnför med Ken Ring.Det säger allt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: