Vad är rasifierad?

De medborgare som hänger med i debatten har utan tvekan tvingats till att notera ordet rasifierad och undrar vad denna teoretiska vänsterkonstruktion är för något. Wikipedia beskriver det så här:

Rasifiering (från engelskans racialization[1][2]) eller etnifiering[3], är ett samhällsvetenskapligt begrepp och teoretiskt perspektiv som beskriver hur människor ses som stereotyper utifrån fördomar om deras bakgrund eller ursprung.

Rasifieringsteorin är ett försök att visa hur rasistiska föreställningar skapas där de tidigare inte funnits, och hur sociala skillnader börjar uppfattas som biologiska och nedärvda. Framförallt postkoloniala forskare studerar hur föreställningar om människoraser och etniciteter kan vara orsaken till strukturell diskriminering och rasism. Begreppet förklarar också hur en grupp (”vi”) ofta börjar se på människor utanför gruppen (”dem”) som medlemmar i en annan ”ras”.

Det teoretiska perspektivet gör skillnad på ”ras” och rasism: Rasism är en materiell process medan ”ras” är en social konstruktion. Varför rasifieringsforskare studerar de grundläggande principerna bakom rasistiskideologi, rasismernas konsekvenser materiellt och politiskt.

Författaren till wikipediainlägget säger att ”rasistiska föreställningar skapas där de tidigare inte funnits”.

Låt oss dekonstruera och problematisera vad hon säger.

Hon menar alltså att det inte funnits ”rasistiska föreställningar” tidigare. Dessa ”föreställningar” är någonting som är nytt.

eh….?

Jag antar att hon menar, då hon är vänsterfierad, att det är ”nytt” i den bemärkelsen att innan den vita medelålders mannen kom och ”tog makten” så fanns inga föreställningar om ”raser”? Att det inte fanns ”föreställningar” om ”vi och dom” innan dess. Jag skulle vilja ifrågasätta hennes populistiska förenkling. Naturligtvis har ”vi och dom” alltid funnits, att påstå någonting annat är bara trams. Det var inte ”bättre förr”. Vi och dom-tänkandet finns i alla grupper, även de som konstruerat sig själva att bli ”rasifierade”. Vi och dom-tänkandet är faktiskt grunden för en grupp! oavsett vilken grupp det handlar om. Så mitt tips är att lägga ner barnsligheterna som uttrycks med ”vi och dom” -propagandan om man har andra ambitioner än att predika för kören som aldrig ifrågasätter. För jag hoppas att de inte har några föreställningar om att de ska kunna leda andra än fårskocken.

Den nyrasistiska konstruktionen vill ju inte förknippas med ”riktig” rasism så hon lägger till att den ”riktiga” rasismen är ”materiell” medans denna ”oriktiga” rasism är en ”social konstruktion” denna nyrasism är ”bara” teoretisk. Vad menar hon med ”materiell process”? Kanske menar hon att det har fysiska konsekvenser för den som är utsatt för ”riktig” rasism? (får inte lägenheter, jobb, blir misshandlad etc. etc.) och hennes nyrasistiska definition innebär hur alla rasister ser på ”rasifierade” personer inom sig och som därmed leder till ”materiella” konsekvenser för den ”rasifierade”? Texten på Wikipedia är lång så det finns mycket att dekonstruera och problematisera, men jag väljer pga. tidsbrist att nöja mig med detta för att synliggöra nyrasismen.

En fråga jag ofta ställer mig är ifall någonting är sant bara för att någon påstår någonting. Vad vet en ”rasifierad” person som hon om varför hon i sitt eget huvud blir ”rasifierad”? Äger den föreställningen någon riktighet i verkligheten utanför hennes huvud? Vad får såna som henne att tro att de vet varför ”dom” i deras variant av ”vi och dom”, alltså vi andra, ”rasifierar” dem? Gör vi det ens? Eller är det hennes egen konstruktion? När man studerar alster som ”postkoloniala forskare” producerar kan man väldigt lätt följa hur deras tankebanor konstruerar teorier om varför de mår som de gör mer än beskrivningar av verkligheten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: