Vilka har problemformuleringsföreträdet och varför?

Vilka är det som bestämmer vad som ska betraktas som problem? Vilka är det som har makten att formulera problem, att skapa problembeskrivningar? Hur har de lyckats få denna makt över vilka åsikter eller problembeskrivningar som är de rätta och förkasta det som inte passar?

SVD har besökt ett flyktingläger och pratat med människor som flytt kriget som orsakats av den muslimska terrorgruppen Isis. Där låter några muslimer berätta att de nog hellre lever under Isis terrorvälde än det kaos som råder i Irak. Jag har länge funderat på varför muslimska terrorgrupper har det så lätt i muslimska länder, de möter föga motstånd från befolkningar som antingen anpassar sig till vansinnet utan nämnvärt knot eller flyr. Som det sägs i reportaget så är det ofta så att folket inte flyr för att det muslimska Isis har kommit, de flyr för att regeringen försöker bomba ut de muslimska terroristerna som gömmer sig bland civilbefolkningen. Ungefär samma situation som råder i Syrien och Gaza.

En parameter som vi alla vet är lika achtung och  verboten att synliggöra och ifrågasätta som Hitlers vansinne under hans regeringstid är kultur, människors sätt att tänka och leva i grupp. Kanske är det dags att börja vända på alla stenar för att kunna bekämpa terror, inte bara leta efter de enkla bekväma svaren som inte upprör?

Varför inte ställa frågan:

Kan den i kulturen inbyggda acceptansen för dogmatiska, diktatoriska styrelseskick ha någonting med muslimska terrorgruppers framgångar att göra? Först när man identifierat alla parametrar kan man börja göra något åt problemet man försöker lösa. Man kan inte hålla på och plocka vissa russin ur kakan som inte upprör de som har tagit sig makten att formulera problem för att den ska passa deras ideologiska agenda.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: