Vad har ”den lilla människan” eller ”folket” för ansvar?

Varje gång det utbryter krig nere i Israel så går ju känslovågorna höga. När Israel bombar blir det känslotsunamier som svallar fram och tillbaka, i media, på internet. Det pratas om att ”oskyldiga” och ”civila” dör. Tydligen är detta med body count mer viktigt än varför krigen startar. Det viktiga är hur många ”oskyldiga” som dör. Den som har flest ”oskyldiga” att visa upp är den som vinner.

Eftersom jag är road av den kulturmarxistiska tekniken att ifrågasätta allting intill absurdum, fast inte på de ”säkra” problemen, utan normen som kulturmarxistiska problematiserare inte vågar sig på av rädsla av att stigmatiseras av de som har åsiktsmakten, av andra kulturmarxister, så jag tänkte idag problematisera frågan om vilka som är ”oskyldiga”.

Läser en artikel om hur det ser ut i Israel nu under kriget. Det berättas om att det finns ömsesidigt hat och rädsla mellan judar och araber i städer där de lever ihop, fast i enklaver (inte överdrivet olika de enklaver som finns här i sverige i massinvandringens spår för övrigt) Rädslan rotar sig i att människan hellre håller fast vid makten de stöder än människan de lever med.

Vilka är det då som ger makten till de som har makten? Tar makten makten utan att ”den lilla människan” gör någonting åt det eller har någonting som helst att säga till om? Har en makt makten för att en minoritet styr över majoriteten eller har makten makten för att de flesta vill ha den makten? Vad möjliggör att makten ändå fortsätter att ha makten, trots att den ständigt drar in en i krig? Kan befolkningens grundsyn om någonting ha någonting att göra med vilka som får eller tar makten? En grundsyn som majoriteten delar? (Byt gärna ordet ”grundsyn” till det så poppiga ”värderingar” om du vill 😉 )

Är israelen som valt Netanyauhu oskyldig? Är palestiniern som valde Hamas oskyldig? Är majoriteten oskyldig?

Vems är ansvaret egentligen för att oskyldiga dör? Är det piloten som släpper bomben? Är det den som skjuter raketen? Är det de som bestämmer att det ska bombas? Eller är det de som fått de som bestämmer att det ska bombas och skjutas missiler (eller inte bygga skyddsrum till ”oskyldiga”)  till makten? Folket är medvetet, eller bör åtminstone vara det om de ska vara mogna att rösta, om vad de väljer in till makten. Man kan ju ifrågasätta själva demokratitanken när man ser vilka resultat den får där nere. Är demokrati alltid det bästa? För alla folk oavsett kultur? Kan man tvinga demokrati på folk som finner den onaturlig? Folk som anser att det bara finns en lag [egentligen]? Kan man, bör man, tvinga på en idé, en tankestruktur, på en massa som har en helt annan tankestruktur om hur makt ska fördelas?

Oftast fungerar tanken med demokrati. Det ser vi i samhällen som är fredliga, där folk inte dödar varandra. Där tycks folk ha förstått och accepterat tanken, men varifrån kommer föreställningen att demokrati alltid fungerar? Varifrån kommer föreställningen om att alla människor är kopior av varandra mentalt och kulturellt?

Demokrati, liksom diktatur, anser jag ”vinner” där det finns grogrund för det i den stora massan. I majoriteten.

Är det inte dags att ta bort de romantiska skygglapparna och se hela bilden?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: