Det här med ”tillit” i ett samhälle..

Per Gudmundsson skriver i en artikel om tillit i ett samhälle. Jag tycker att han beskriver det svenska välfärdssamhället ganska bra, att den bygger på tillit. Forskning visar att det är tilliten som skapar välfärdssamhället, inte tvärtom. När tillit finns är man beredd att offra av sin egen bekvämlighet för andra (och i slutändan sig själv) Man ger för att få.

Hur uppkommer då tillit? Hur skapas den i ett samhälle, i en grupp av människor? Känner man tillit för att makten beordrar en? Eller kan det vara så att när en grupp människor som delar de grundläggande värderingar som skapats i kontexten för gruppen så uppstår tillit till gruppen? Gruppen ”känner varandra” kan man säga, man vet var man har varandra och man vet att man arbetar mot samma mål. En grupp och dess värderingar uppstår i en kontext. Ofta är kontexten beroende av miljön, av ”habitatet”. Olika habitat skapar värderingarna ifrån de förhållanden som råder där. I en annan kontext blir de bara konstiga.

Under välfärdssamhällets uppbyggnad var Sverige homogent. Sverige bestod av människor som hade samma bakgrund och kultur. Denna bakgrund och kultur formade sig sedemera till ett välfärdssamhälle, ett samhälle som inte längre byggde på klanmentalitet. Släktskapet hade utvecklats till att gälla människorna i ens närhet (som delade värderingarna) istället för mer eller mindre biologiska släktband. Med det inte sagt att det inte fanns tillit inom klanen, klart det fanns, det finns i princip alltid tillit i en grupp som delar värderingarna.

Hur raseras då tilliten enklast? Jag skulle vilja påstå, naturligtvis, att tilliten raseras när man uppifrån försöker tvinga in andra värderingar istället för att låta naturen ha sin gång så att säga. Genom historien har invandring fungerat, helt enkelt för att människor skötte integrationen själva. Man kompromissade sina värderingar för att friktioner inte skulle uppstå. Grupperna flöt med tiden in i varandra och gemenskapen utvecklades. ”integration” uppstod naturligt. En del kallar kompromisser, givande och tagande för ”assimilation” i betydelsen att det skulle vara någonting dåligt. Det finns inga invandrare någonstans i världen som ”assimilerar” sig, inte ens med tvång. De förlorar inte någon identitet genom att anpassa sig till en ny kontext. Det är bara kommunistpropaganda från människor som tror att människors väsen är ”sociala konstruktioner” som makten kan manipulera som de vill.

Denna erodering av tillit har nu pågått lika länge som det multikulturella experimentet. Tilliten som fanns, fanns för att det fanns en mer eller mindre tyst överenskommelse att arbeta mot samma mål. Man gav för att få. Tilliten till välfärdssamhället blir inte bättre än den är idag, tilliten kan bara minska med fortsatt invandringspolitik, med fortsatt experiment, i takt med att grupperna distansieras från varandra i ett identietspolitiskt samhälle. Människorna, individerna måste själva känna tilliten, den uppstår i en kontext människor emellan, den går inte att beordra uppifrån. Har man inte lärt sig någonting från kommunistiska samhällen i historien?

Detta resonemang ger även svaret på vad som är svenskt. Att frågan ens ställs visar på hur förvirrat samhället blivit av det sociala experimentet som dikteras uppifrån.

Annonser

2 svar to “Det här med ”tillit” i ett samhälle..”

  1. Erik Says:

    http://www.iffs.se/world-values-survey/

    Att förena folk i nedre vänstra hörnet (nya svenskar) med folket i det övre högra är inte gjort på en kafferast.

  2. Varg i Veum Says:

    Nej, och definitivt inte med den konstruerade fantasin om att bara man skyfflar in folk en masse så kommer integration uppstå naturligt. Man kan inte tvinga fram, konstruera med teoretiska modeller, integration och acceptans mellan grupper, det måste ske naturligt på gruppernas villkor, ungefär så som den historiska invandringen fungerat, människor skötte det själva utan att makten blandade sig i. Det skulle inte fungera åt andra hållet heller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: