ISIS och den muslimska umman..

”Alla” är förbluffade över hur obegripligt snabbt och enkelt de islamska religiösa kunnat ta så mycket mark i Irak och bygga ut sitt ”kalifat”. Nu tillhör inte jag dessa ”alla” av naturliga orsaker. ISIS bygger på religionen Islam. Det må vara att de ”tolkar” islam ”fel” men de gör faktiskt ingenting annat än alla andra som ”tolkar” islam. En ”tolkning” är inte sanning, det är en ”tolkning” och ingenting annat, sålunda är inte ISIS ”tolkning” mer fel eller rätt än någon annans.

Religionen Islam har stor utbredning i länder där det finns muslimer av någon anledning…. Hade en kristen motsvarighet till ISIS försökt återkolonisera Irak hade vi inte sett muslimska befolkningar så enkelt acceptera de nya herrarna. Eller lek med tanken om Israel hade invaderat Irak 🙂 Vi hade förmodligen inte sett irakiska muslimska soldater springa iväg med svansen mellan benen och överlämnat vapen och resurser till IDF. (eller, just det sistnämnda är jag inte så säker på 😉 )

Jag vill hävda att anledningen till att ISIS så enkelt vinner folks hjärtan är att den sk ”umman” delar vissa grundläggande värderingar. Dessa värderingar behöver inte nödvändigtvis vara att man hugger huvuden av folk, eller konverteringar under sabeln, så som man gjorde när islam spreds sist,  men det finns en grundsyn de delar. Det finns strukturer som underlättar för ISIS.

Därför är det inte alls så förvånande att ISIS, Hamas och Talibaner kan existera.

Annonser

3 svar to “ISIS och den muslimska umman..”

  1. rksmrgs Says:

    Precis så är det. Alla muslimer är inte islamister, men alla har den islamistiska smittan i sig.

  2. Pica pica Says:

    Har på flera sajter sett att när muslimer i väst tillfrågas om ISIS så får de som Vargen säger svaret att de tolkar islam fel. Muslimen får då följdfrågan varför inte världens alla rättrogna protesterar mot ISIS’ felaktiga användning av islam?

  3. Varg i Veum Says:

    Ja, Pica pica, jag har länge ställt den frågan också. Det blir större bröl från den muslimska umman när någon ritar en teckning av den där muhammaed än när galna muslimer hugger huvuden av folk i islams namn. När ISIS och såna härjar så är den muslimska ummans största problem hur folk ska uppfatta deras föreställning om islam. Helt klart är att islam är bara heligt när ickemuslimer hånar den, inte när människor som kallar sig muslimer gör det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: