Elefanten i rummet eller den om kulturens roll i misslyckad integration

Professor Karl Olov Arnstberg lyfter upp frågan om främmande kulturers roll i ett samhälle i sitt blogginlägg ”Var finns kulturen”.

Till skillnad från alla proffstyckare så har han faktiskt studerat zigenare och deras kultur och plats i samhället. I inlägget berättar han om hur finsk zigenarkultur uttrycker sig, han beskriver särskilt de närmast neurotiska ”renhets” reglerna som finns inom den kulturen.

Ett exempel: En romni (romsk kvinna) jag en gång i tiden kände, skulle ha en invigningsfest i sin nya lägenhet och till den ville hon bjuda in folk i omgångar. En omgång skulle bestå enbart av gadjo. Men på vad skulle hon servera maten? Romer är mycket för att visa upp sin rikedom och sitt överflöd, även när det inte finns någon rikedom (conspicuous consumption). Hon ville ta sitt finaste porslin (hon hade bara det, men det var fint). Bara, det vet man väl hur gadjo bär sig åt på fest. De ställer ifrån sig tallrikar som de ätit från var som helst. På golvet kanske, eller på stolar, som för romer är orena och orenande platser (på golvet går man ju med sina lortiga fötter och på stolarna har man vilat sin rumpa). Det skulle leda till att hon måste slänga sitt fina porslin. Mitt förslag var att hon skulle välja papptallrikar, att gadjo inte alls tyckte det var för simpelt – i synnerhet inte på en inflyttningsfest. Hon förkastade mitt förslag. Papptallrikar?! Det skulle vara fint på hennes fest. Festen blev aldrig av.

När man har såna föreställningar, med såna tankestrukturer är det inte särskilt svårt att förstå varför integrationen ser ut som den gör i Sverige. Ett samhälle som Sverige vars etablissemang helhjärtat stöder det multikulturella experimentet anser att resten av samhället ska ta sånt på allvar och accepterar utanförskapet en sån kultur skapar (för det är ju ”rasism” att ställa krav och ansvar), de kräver att samhället ska anpassa sig till detta. Detta var den finskromska kulturen, sen har vi ju de för västvärlden minst lika främmande levnadsreglerna från MENA som alla måste anpassa sig till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: